Zřícenina hradu Vízmburk dostane finanční injekci 15 milionů. A zmizí i skoro 30 let staré lešení

7. duben 2019 10:38

Po několikaletém úsilí Sdružení pro Vízmburk se zřícenina hradu dočká výrazné obnovy. Podle místopředsedy Jaroslava Balcara se totiž podařilo získat dotaci ve výši přibližně 15 milionů korun. Jak se zřícenina změní, co bude nového a kdy bude oprava dokončena - to všechno zajímalo reportérku Janu Házovou a tak se do kopců nad Havlovicemi na Trutnovsku vypravila. 

Na Vízmburku se pracuje.
„Tady se pracuje pořád dokola, nezávisle na tom, jestli nějaké velké peníze dostaneme, nebo ne," usmívá se Jaroslav Balcar.

Hrad Kost v Českém ráji čeká rekonstrukce za 100 milionů korun. Většinu roku bude uzavřen

Hrad Kost v Českém ráji čeká rekonstrukce za 100 milionů korun

Dělníci obsadí koncem dubna hrad Kost na Jičínsku. Začne náročná a rozsáhlá oprava. Ta má trvat 3 roky a přijít na 100 milionů korun. Turisté by měli počítat s tím, že po většinu roku bude hrad uzavřen. Pokud to opravné práce dovolí, výjimečně se jeho brány otevřenou. Aktuální informace budou na webových stránkách této památky. 

A hned doplňuje: „Stojíme v hradním příkopě. Zde stála kdysi dávno parkánová hradba. A tu se samozřejmě budeme snažit jednou také opravit. Ale teď v nejbližší době nikoliv. Ani není předmětem toho projektu."

Půjdeme se podívat nahoru na hrad. Rozhlédneme se povíme si, co všechno nového tu má vzniknout.
„Nejdůležitější je, že tak zmizí konstrukce lešení, které půjde pryč a bude tady vystavěna střecha kolem celého hradu. Jak je už vidět na západním křídle." 

Co se týká onoho lešení, tím je hrad Vízmburk už vlastně pověstný. Protože to už tady stojí poměrně dost dlouho.
„To lešení tady stojí už 28 let. Ale pojďme se podívat nahoru."

Letos na jaře vybudoval správce hradu Martin Baudyš bytelné dřevěné schodiště ke vstupu do nádvoří

Stoupáme po dřevěných schodech na nádvoří hradu. Procházíme velkými dřevěnými vraty a jsme na místě. Střechy, o nichž Jaroslav Balcar mluvil, a které nahradí lešení, budou ve stejném stylu?
„Ano. Byla vypracována projektová dokumentace na zastřešení celého hradu a čekali jsme jen na peníze."

Pohádkový hrad Kunětická hora se těší na reálný návrat básníka dřeva Dušana Jurkoviče

Soutěž OD BRÁNY K BRÁNĚ - Kunětická hora letecky

Archeologické průzkumy zařazují nejstarší hradní stavbu na vrcholu Kunětické hory do druhé poloviny 14. století. Za husitských válek se stává důležitým opěrným místem hejtmana Diviše Bořka z Miletínka, vůdce vítězné panské jednoty v bitvě u Lipan. Roku 1491 hrad kupují Pernštejnové, nejvýznamnější majitelé Kunětické hory.

Střecha je tedy jednou z hlavních věcí, které hrad získá. Co dalšího se bude opravovat?
„Budeme opravovat některé pozice, které se bortí a během pár let by mohly spadnout. Například tahle zeď, která je zděná na hliněnou maltu. Dále po pravé straně máme tři sklepy. Z nich jsou dva uzavřeny a třetí je úplně propadlý. Tedy i tyto sklepy by měly být zrekonstruovány a jednou zpřístupněné pro návštěvníky hradu."

Co další ještě pracovníky na hradě Vízmburk čeká?
„Pokud se půjdeme podívat dál ke kuchyni, tak tady bylo otevřené ohniště černé kuchyně. A po archeologickém výzkumu tady zůstala hromada suti. Tu budeme opravovat a vyspravovat samotné ohniště. A současně klenbu chodby, která vedla zřejmě do nějaké spíže či skladu potravin, kde také hrozí zřícení," uzavírá rozhovor Jaroslav Balcar.

Práce na Vízmburku by měly být zahájeny v příštím roce a oprava má být dokončena do tří let.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související