Část obyvatel Horní Lidče je proti stavbě domova pro seniory v této obci. Rozhodne se v referendu

20. srpen 2024 15:37

Obyvatelé Horní Lidče na Vsetínsku budou v referendu rozhodovat o tom, zda v obci vznikne nový domov pro seniory. To proběhne zároveň s krajskými volbami 20. a 21. září.

V Horní Lidči na Vsetínsku bude zároveň s krajskými volbami 20. a 21. září 2024 referendum. Obyvatelé v něm rozhodnou, zda obec postaví nový domov pro seniory za 130 milionů korun. Referendum nařídila olomoucká pobočka Krajského soudu v Ostravě na základě návrhu části obyvatel. Těm se nelíbí, že by domov měl být v centru obce u základní školy. Stavbě by totiž musel ustoupit park s dětským hřištěm. Lidé se obávají také zvýšeného hluku a dopravní zátěže. Stavět by se přitom mělo na nevyužívané parkovací ploše, která je posledním volným obecním pozemkem.

Projekt za 130 milionů korun připravovala Horní Lideč několik let. Získala na něj dotaci od státu a Zlínského kraje. Návrh na vyhlášení referenda přišel v době, kdy už Horní Lideč podepsala smlouvu s firmou, která má domov vybudovat.

Proč tedy soud uspořádání lidového hlasování nakonec nařídil? A na jaké otázky budou obyvatelé Horní Lidče v referendu odpovídat? Dozvíte se v informačním souhrnu redaktorky Českého rozhlasu Gabriely Hykl.

Výstavba nových domovů pro seniory se komplikuje i v některých dalších obcích na Valašsku. A to i přesto, že v regionu lůžka pro starší lidi chybí. Ve Valašském Meziříčí lidé proti stavbě podepsali petici, v Poličné projekt zamítli zastupitelé.

Spustit audio

Související