Čalamáda. Udělejte si zásobu zeleniny na zimu
Množství surovin je přibližné, nemusíme striktně dodržovat doporučený poměr zeleniny, kterou můžeme libovolně kombinovat, jen musíme dávat pozor na to, aby různé druhy zeleniny byly nakrájené na stejné kousky. Tím dosáhneme toho, že bude všechna zelenina křupavá.
- 2 kg bílého hlávkového zelí
- 1 kg mrkve
- 1 kg cibule
- 1,5 kg barevných paprik
- 1 kg okurek nakládaček
- Na nálev: 2 l vody
- ½ l 8% octa
- 250 g cukru
- 50 g soli
- 5 bobkových listů
- 20 kuliček nového koření
- 30 kuliček pepře
- 10 hřebíčků
- 2 lžičky hořčičného semínka
Svaříme vodu s octem, solí, cukrem a kořením. Nálev necháme prochladnout.
Zelí zbavíme poškozených listů a najemno ho nakrouháme nebo nakrájíme a promačkáme, aby trochu změklo. Mrkev a cibuli oloupeme a nakrájíme nebo nastrouháme na nudličky, očištěnou papriku na proužky, oprané a osušené okurky nakrájíme na kolečka.
Takto připravenu zeleninu dobře promícháme v dostatečně velké nádobě. Chvilku necháme proležet.
Potom zeleninovou směs lehce napěchujeme do umytých a vypařených skleniček, zalijeme vlažným nálevem i s kořením, zavíčkujeme a sterilizujeme 15 - 20 minut při 85 °C.
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.