Byla bez příznaků, přesto měla nemoc covid-19. Domovy v Kunovicích a Nezdenicích mají přísný režim

10. duben 2020 08:23

V Kunovicích se nemoc prokázala při preventivním testování pracovnice z Uherského Brodu, kde je nyní v kraji nejvíce nakažených.

Sociální služby Uherské Hradiště přijaly preventivní opatření v Domově pro seniory v Nezdenicích a v Domově pro zdravotně postižené Kunovice. Potvrdila se tam nákaza koronavirem u dvou pracovníků.

V Kunovicích, kde je 18 klientů, se nemoc prokázala při preventivním testování pracovnice z Uherského Brodu, kde je nyní v kraji nejvíce nakažených.

Čtěte také

„Byla naprosto bezpříznaková,“ uvedla ředitelka sociálních služeb Uherské Hradiště Marie Fremlová

Domovy nejsou uzavřené, platí ale přísná opatření.

Zaměstnanci musí nosit respirátor i roušku případně ochranný štít celou směnu. Na konci pracovní doby odchází zaměstnanci domů, kde zůstávají v karanténě. Nesmí do obchodu ani na procházku.

„Je to psychicky nesmírně náročné pro tyto pracovníky,“ uvedla Fremlová

S uzavřením domovů zatím vedení služeb nepočítá. Po dohodě s hygieniky ale budou testovat vybrané zaměstnance, plošné testy se neplánují.

Již v sobotu se nový koronavirus prokázal také u dvou klientek domova pro seniory v Lukově na Zlínsku, obě byly převezeny do Uherskohradišťské nemocnice, která je pro pacienty s onemocněním covid-19 vyčleněná.

V kraji je asi stovka domovů pro seniory, domovů se zvláštním režimem pro lidi se zdravotním postižením či pobytových odlehčovacích služeb.

autor: Veronika Žeravová
Spustit audio

Související