Brno a jeho chrámy pěšky i na kole. Dveře dokořán má nejstarší i nejnovější kostel ve městě

20. červenec 2021

Komentované prohlídky i návštěvy běžně nepřístupných sakrálních památek v Brně nabízí po celé léto projekt Brno a jeho chrámy. 13. ročník tradiční akce připravilo turistické informační centrum ve spolupráci v brněnským biskupstvím, jednotlivými farnostmi a židovskou obcí. Lidé tak mají možnost detailně poznat katedrály, baziliky, kostely, kostelíky i kaple všech církví nejen v centru, ale i v okrajových městských částech.

Čtěte také

„Na rozdíl od Noci kostelů je to projekt dlouhodobý. Probíhá vždy od 15. června do 15. září v takovém pomalejším tempu, umožňuje si tu krásu staveb vychutnat,“ popisuje mluvčí turistického informačního centra Adéla Nováková. „Nejoblíbenější místa? Stálice zůstávají – kapucíni, synagoga. Podařilo se nám otevřít a zpřístupnit nejnovější kostel v Brně (kostel blahoslavené Marie Restituty) a také nejstarší kostel (kostel svatého Jiljí v Komárově).“

Od úterka do soboty můžete v odpoledních hodinách zavítat také do baziliky nanebevzetí Panny Marie, do kostela svatého Tomáše, Červeného kostela nebo do kostela svatého Michala. Takřka celodenní návštěvníky uvítá minoritský kostel svatých Janů s Loretou.

„Letos jsme tomu chtěli dát trošku jiný směr a také návštěvníky dostat více z centra do dalších městských částí. Současně jsou zde komentované prohlídky, u kterých je ale omezená kapacita. Jsou sice zdarma, ale je vždy nutná předem rezervace,“ doplňuje Nováková.

Cykloprohlídky

Právě do okrajových částí Brna zavede zájemce třeba průvodce Petr Konvička. Už teď je možné rezervovat si srpnovou cyklu projížďku kolem duchovních staveb 20. a 21. století. „Bude to poprvé, co jsme se rozhodli nechodit do interiérů, protože je to organizačně náročné,“ říká Konvička.

„Trochu pragmaticky jsem zvolil nejvyšší bod naší prohlídky na náměstí Míru, abychom se pohybovali převážně dolů a po rovince. Vyjedeme na kopci, na Gorazdově k chrámu svatého Václava. Potom přes centrum přes synagogu Agudas achim v blízkosti ulice Křenová, potom kousíček do kopečka na Botanickou na Husův sbor. Pak zajíždí na periferii na Lesnou,“ komentuje trasu cyklo vyjížďky.

Zmíněnou synagogu Agudas achim lidé mohou na jiné z prohlídek i navštívit. Funkcionalistická stavba architekta Otto Eislera je v současnosti jedinou synagogou na území Moravy a Slezska, která slouží duchovním účelům židovské komunity.

„Prostor je moderní, zvlášť zvenčí na vás tak působí. Když sem vejdete, tak všechno tady je naopak spíš konzervativně pojaté, protože ten, kdo si tu stavbu objednal v 30. letech, byl ortodoxní modlitební spolek,“ říká průvodkyně Táňa Klementová.

Projekt Brno a jeho chrámy potrvá do poloviny září. Při prohlídkách je nutné dodržovat aktuální protiepidemická opatření.

Spustit audio

Související