Bezdrátové EKG ve Zlíně

22. srpen 2006

Není smysluplnějšího využití nejmodernější techniky, než pro zachraňování lidských životů. Příkladem je třeba bezdrátový přenos EKG přímo z vozů rychlé záchranné služby do kardiocentra, což se děje ve zlínské nemocnici. EKG křivka se totiž zobrazí na přístroji instalovaném na jednotce intenzivní péče interní kliniky a lékař záchranné služby tak má možnost zkonzultovat zdravotní stav pacienta s odborníkem interny. Přístroj za 200 tisíc korun darovala nemocnici soukromá firma. Přenos EKG se děje digitálním způsobem přes mobilního operátora.

Princip spočívá v tom, že sanitky jsou vybavené EKG přístroji spolu s defibrilátorem, které umožní natáčet dvanáctisvodové EKG a interpretaci. Ne každý nález je však zcela typický a bezdrátový nález EKG signálu na koronární jednotku i na interní kliniku umožní zkonzultovat právě tyto nejasné nálezy s lékařek internistou, případně kardiologem. Lékař záchranné služby se pak může rozhodnout, zda pacienta vést přímo na internu nebo do spádové nemocnice. Jinými slovy, pokud lékař, který slouží rychlou záchrannou službu něčemu nerozumí, zavolá jinému odborníkovi, který pomocí tohoto přístroje lékaři v sanitce poradí.

"Drtivé procento infarktů je typických, ale nejasné nálezy se vyskytnou zhruba dvakrát až třikrát do týdne,"uvádí vedoucí lékař zlínské invazivní a intervenční kardiologie Zdeněk Coufal. Tam podle něj rozhodují minuty o tom, jakým směrem se ten pacient poveze.

I když on - line systém výrazně napomáhá pacientům i doktorům , protože v praxi znamená u infarktu každá minuta větší naději na úspěch, někteří lidé přicházejí příliš pozdě. " Je to také ten největší problém, protože lidé obecně příliš dlouho čekají, než zavolají o pomoc," dodává Zdeněk Coufal. Přístroje dokáží zkrátit kritickou dobu o minuty, ale největší odpovědnost je stejně na straně pacienta.

autor: pes
Spustit audio