Betlém v láhvi, dům v demižonu, hlavolam v žárovce. To všechno dokáže sestavit rekordman Leopold Heneš

26. říjen 2022

Leopold Heneš je držitelem největší kolekce objektů sestavených uvnitř lahví, demižonů, koštýřů i žárovek. Může se také chlubit mnoha mimořádnými kusy, z nichž některé jsou vystavené v Muzeu rekordů v Pelhřimově.

Na začátku jeho celoživotního koníčku stála snaha vymyslet pro svou tehdejší lásku originální dárek. Do skleněné láhve vložil rámeček s fotografií. "Kytka nebo bonboniéra, to není ničím zvláštní. A já jsem vždycky chtěl být něčím jiný, lepší. Když jsme se pak rozešli, našel jsem tu láhev za dveřmi. A tak jsem si ji schoval. Ale kdyby s tím řízla o zem nebo to hodila do popelnice, tak kdoví, možná bych dnes spíš chodil na ryby." směje se modelář Leopold Heneš.

Práce Leopolda Heneše jsou rozesety i po světě. "Nejdále mám svoje věci v Norsku a ve Spojených státech amerických, konkrétně v Clevelandu. Tam je nejsilnější komunita, ve které  se udržují české zvyky. Byli tady na sokolském sletu, no tak ode mě dostali dárek," říká modelář, který slíbil na závěr své návštěvy ve studiu, že složí do demižonu také brněnský Špilberk.

Kromě úspěchů, které se svými objekty v láhvích a žárovkách slaví, ho ale těší i to, že má následovníka. Vnukovi Davidovi je teprve deset let a už se může pochlubit dvěma rekordy. Skládá hlavolamy rychleji než děda a umí to poslepu se zavázanýma očima. Jeden rekord dokonce mají společný, a to dvougeneračně poskládaný hlavolam uvnitř žárovky.

Čím získal Leoš Heneš pro své hobby vnuka Davida? Proč si pro skládání objektů vyrábějí vlastní nástroje? A jakou hodnotu má jeho sbírka? Poslechněte si Apetýt s datem 25. října 2022.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.