Bazaliom a spinaliom. Lidé často nevěnují drobným typům kožních nádorků pozornost. To je ale chyba

5. leden 2022

Zimní období je pro organismus obrovskou zátěží. Vinou změny počasí a kolísavým teplotám je naše pokožka vystavena nepříznivým vlivům. Slzí oči, vysušují se rty, cítíme pálení v obličeji a bolestivě mnohdy praská jemná kůže na rukou. Je to doba, kdy si více všímáme změn na naší kůži, kterou bychom měly pravidelně kontrolovat kvůli možným kožním novotvarům.

Jak kožní nádory poznáme, kdy zajít za odborníkem, jaká je léčba a existuje nějaká prevence? Lékařka a dermatoložka doc. MUDr. Jarmila Čelakovská, Ph.D. z Kožní kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové hovoří v naší rozhlasové kožní poradně.

Roste počet lidí, kteří mají jakékoliv nádorové onemocnění kůže?

Čtěte také

Ano, výskyt kožních zhoubných maligních nádorů se neustále zvyšuje. Bývá to asi o 5 procent každý rok, což je poměrně významné. Je to hlavně u pacientů se světlým typem kůže, kteří se nepřiměřeně vystavují ultrafialovému záření. A vůbec obecně tento výskyt stoupá u lidí po čtyřicátém roce jejich života.

Covidová doba omezila prevenci. Pociťují lékaři, že lidé chodí ve stadiu, kdy už je pozdě nebo to je dramatické?

Neřekla bych, že je to dramatické. V období covidu, pokud přišel pacient s tím, že má podezření na kožní nádorové onemocnění, tak byl jistě ošetřen. Ale obecně můžeme pozorovat, že někteří pacienti těmto typům kožních nádorků nevěnují zvláštní pozornost a proto je dobře na to upozornit.

Bazaliom a spinaliom se vyskytují nejčastěji na místech vystavených dlouhodobě slunečnímu záření. Tedy obličej, krk, ale i hřbety rukou.
Doc. MUDr. Jarmila Čelakovská, Ph.D., Kožní klinika Fakultní nemocnice Hradec Králové

Protože tyto kožní nádorky, bazaliom a spinaliom, se často vyskytují na obličeji, rostou zpočátku poměrně nenápadně jako nehojící se, mírně třeba krvácející drobné ložisko. Ale pokud toto přetrvává delší dobu, je vždy zapotřebí přijít k lékaři. Protože pokud nádor během let doroste do větší velikosti, tak léčba může být obtížná.

A naopak, pokud je to vše zachyceno na počátku, dejme tomu během několika měsíců či po půl roce od prvních projevů, tak je velká pravděpodobnost úspěšné léčby a také nezanechává žádné dlouhodobé následky.

Tedy pokud se budeme poctivě hlídat, tak bychom neměli nic zanedbat?

Čtěte také

Bazaliom a spinaliom se vyskytují nejčastěji na místech, která jsou vystavená dlouhodobě slunečnímu záření. Tedy obličej, krk, ale i hřbety rukou. Může to být i na hrudníku či v horní části zad. Samozřejmě u některých pacientů, podle fototypu nebo podle dědičnosti, se tyto kožní nádorky mohou vyskytovat i na jiných částech těla, ale nebývá to až tolik časté.

Na záda si ale až tolik nevidíme. Takže je možné přizvat pokud možno partnera nebo děti?

Ano, upozorňujeme vždy, pokud je nějaké nehojící se nebo krvácejí ložisko na zádech, tak je vždy potřeba vyhledat lékaře a doporučit potom následnou terapii.

Můžeme my laici poznat, že není něco v pořádku? Jestli je to nádor už asi potom určí kožní specialista.

Čtěte také

Kožních útvarů, nádorků, jak benigních, tedy nezhoubných, se na kůži nachází mnoho. Bývají velmi časté, jsou to různé vazivové útvary. Ale kožní maligní nádory, tedy zhoubné, jako je zmíněný bazaliom a spinaliom, jsou typické tím, že se postupem času mění. Mění barvu a vzhled, mohou krvácet.

Nebývá ale u nich přítomen pigment, to je potom u nejzhoubnějšího typu kožního nádoru, kterým je melanom. Ten vzniká z pigmentových znamének dlouhodobě, tedy z hnědých ložisek na kůži. Bazaliom a spinaliom mají většinou růžovou barvu. Spinaliom má někdy vzhled nehojící se drobné rány a bazaliom naopak vypadá jako lesklý růžový uzlík, který postupně roste do výšky i do plochy.

Jarmila Čelakovská a Pavla Kindernayová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou kožní radioporadnu s Doc. MUDr. Jarmilou Čelakovskou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související