Baťův kanál slaví 80 let, do výroční sezóny vstoupí opravený

V posledním půlroce se na Baťově kanále čile pracovalo. Stavbaři opravili kamenné opevnění na dvou nejpoškozenějších úsecích a odbagrovali nánosy bahna.

Letos si připomeneme osmdesát let existence Baťova kanálu. Unikátní vodní cesta vedoucí částečně po řece Moravě a částečně uměle vykopaným kanálem v uplynulých sedmi měsících prošla opravou.

Na dvou nejvíc poškozených úsecích stavbaři opravili kamenné opevnění břehů a ze dna odtěžili nánosy bahna. Státní fond dopravní infrastruktury to stálo celkem čtyřicet milionů korun.

Opevnění se opravovalo poblíž Vnorov u Veselí nad Moravou. Stavbaři tam za pomoci strojů rozebrali původní opevnění, které se už rozpadalo, a břehy kámen po kameni nově obložili. Současně odtěžili bahno.

Kvůli tomu bylo nutné nejprve vypustit z opravovaných úseků vodu. Ochranáři odtud proto přenesli do nedaleké řeky Moravy škeble a další vodní živočichy, kteří by jinak zahynuli. Loňská plavební sezóna tak skončila o něco dřív než obvykle. Dělníci mohli pracovat jen v zimě právě proto, aby co nejméně omezili lodní dopravu a také aby nerušili hnízdící ptáky.

Opravám ještě není konec

I když v dalších letech do úplně bez oprav asi nepůjde, je jinak vodní cesta bezpečná a celkově v dobrém stavu. Po skončení letošní plavební sezóny se stavbaři pustí do oprav kamenného opevnění břehů kanálu na úseku u Babic na Uherskohradišťsku.

Ten sice měl být hotový už letos, ale stavební firma stihla jen odbahnění a práce na opevnění už ne. Neplnila totiž smluvní podmínky, proto jí Povodí Moravy smlouvu vypovědělo.

Zahájení sezóny je na spadnutí

Provoz na plavebních komorách začne přesně za jedenáct dní: 27. dubna. Do té doby musí vodohospodáři napustit vodu do opravených úseků, vyčistit plavební komory a seřídit jejich technologie.

Oficiální zahájení plavební sezóny se pak odehraje 1. května ve Veselí nad Moravou. Povodí Moravy připravilo na tento den oslavy, které připomenou osmdesátiny Baťova kanálu.

„Pokřtíme knihu o Baťově kanále, kterou budeme vydávat a která bude k dispozici nejen v informačních centrech podél Baťova kanálu, ale také v některých knihkupectvích. Současně s tím budeme vyhlašovat různé soutěže pro veřejnost o proplutí všemi plavebními komorami,“ dodává mluvčí podniku Petr Chmelař.

Osmého května pak bude regata v Uherském Hradišti a v polovině června povodí Moravy ve spolupráci uherskohradišťským archivem pořádá akci k oslavám Baťova kanálu zaměřenou na rodiny s dětmi.

Spustit audio

Související