Popelnice na bioodpad i kompostéry zdarma mají omezit spalování odpadu na zahradách

Odpad ze zahrádek nemusí končit v kupičkách ke spálení. Brno chce předejít znečišťování ovzduší z pálení listí a klestí. V druhé polovině dubna zájemcům zdarma rozdá kompostéry.

Obyvatelé dvě stě šedesáti domů v centru Brna využívají hnědé popelnice na bioodpad. Dostali je vloni zdarma od radnice Brna-středu. Vedení čtvrti teď v dotaznících zjišťuje, jak lidé nádoby na bioodpad využívají a jestli má smysl jejich používání rozšířit.

Dotazník má pomoci zjistit například to, jak často lidé popelnice používají nebo co do nich vyhazují. Několik desítek dotazníků už se na úřad vrátilo.

Podle místostarostky Jasny Flamikové ze Strany zelených z odpovědí lidí například vyplynulo, že majitelé hnědých popelnic do nich vyhazují řadu odpadu ze zahrady, třeba menší větve, které by jinak spálili. To byla jedna z hypotéz, kterou si radnice chtěla ověřit: jestli používání popelnic na bioodpad sníží množství spáleného zahradního odpadu, a tím pádem se do ovzduší nedostane tolik škodlivin.

Vyhodnocení potrvá ještě několik týdnů až měsíců. Až poté úřad rozhodne, jestli bude hnědé nádoby zdarma nabízet i dalším obyvatelům. Tuto možnost teď mají jen lidé z Masarykovy čtvrti. Zájem mají ale i obyvatelé z jiných částí.  Nedávno proto sepsali internetovou petici, kterou podepsalo přes pět set lidí, kteří hnědé popelnice chtějí taky.

Od pondělka lze žádat o kompostér zdarma

Největší brněnská městská část ale není jediná, kdo podporuje nakládání s bioodpadem. Například městská svozová firma Sako zájemcům rozdá kompostéry. Sběr žádostí začne už v pondělí. Sako rozdá celkem dva tisíce sto kompostérů tří různých velikostí.

Lidé je dostanou do bezplatného pronájmu do konce roku 2023. Formulář, který je pro registraci do programu potřebné vyplnit, najdou lidé na webu společnosti. Napíšou tam, kde bydlí, kam kompostér chtějí umístit, jakou potřebují velikost a kdy si ho můžou vyzvednout. Vedení města se takto snaží snížit množství spáleného zahradního odpadu.

O třídění bioodpadu se zajímají i v dalších velkých městech v kraji. Třeba v Břeclavi je svoz bioodpadu v začátcích, obyvatelé jedné městské části mají od jara popelnice na bioodpad a pokud se systém osvědčí, rozšíří ho radnice do celého města.

V Hodoníně jsou kontejnery na bioodpad například na sídlištích. Ve Znojmě svoz bioodpadu funguje také, obyvatelé si mohli už dříve zdarma zažádat o hnědé kontejnery, odpadová firma je sváží každý lichý týden.

A v Blansku jednou za čtrnáct dní sváží biologický odpad v pytlech od rodinných domů. Město má umístěné kontejnery v některých zahrádkářských koloniích a na některých sídlištích. Obyvatelé můžou bioodpad odevzdávat i na kompostárně.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související