Auta za miliony z Valašska a Slovácka mizela na Slovensku. Gang skončil ve vězení

Zlínští kriminalisté odhalili organizovanou skupinu pěti cizinců, kteří mají na svědomí krádeže vozidel ve Zlínském, Jihomoravském a Moravskoslezském kraji.

Skupina mužů odcizila, nebo se pokusila během dvou let odcizit nejméně 26 aut za 12 milionů korun, sdělila zlínská policejní mluvčí Lenka Javorková. Další škodu ve výši 1,5 milionu korun způsobili muži odcizením věcí z aut. Všichni obvinění jsou ve vazbě, hrozí jim až desetileté vězení.

"Hlavním organizátorem skupiny byl třiatřicetiletý cizinec, další obvinění jsou ve věku od 28 do 39 let. Činnost skupiny byla velmi sofistikovaná, obvinění měli krádeže vozidel připravené a dobře promyšlené. Do České republiky se vydávali v nočních hodinách vozidlem opatřeným kradenými registračními značkami, které měnili. Vozidla kradli na objednávku a odváželi je na Slovensko," uvedla mluvčí.

Zaměřovali se na příhraničí

Muži měli zájem o auta různých značek, Audi, Renault, Fiat, Citroen, Peugeot a Škoda. "V našem kraji se zaměřovali především na příhraniční obce, například Bojkovice, Karolinka, Huslenky, ale za jejich přičinění zmizela i vozidla v Kroměříži, Vsetíně, Jablůnce nebo v Kunovicích a Korytné na Uherskohradišťsku. Ve Zlínském kraji odcizili celkem 18 aut," uvedla Javorková.

"Terčem jejich krádeží byla často i větší vozidla například Fiat Ducato nebo Renault Master, ve kterých měli často majitelé i drahé pracovní nářadí. Při domovních prohlídkách jsme zajistili mimo jiné i nástroje k páchání trestné činnosti, dále odcizené registrační značky a také kukly a několik takzvaných ježků, které měli muži připravené k použití proti vozidlům policie v případě pronásledování," uvedla Javorková.

Vydání ze Slovenska trvalo tři měsíce

Policisté muže zadrželi ve spolupráci s kolegy ze Slovenska před několika měsíci. "Byli umístěni ve vydávací vazbě na Slovensku. Samotné vydání osob k trestnímu stíhání v České republice trvalo déle než tři měsíce," uvedla mluvčí.

Pětice mužů je obviněna z krádeže, poškození cizí věci a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. "Obvinění nemají záznamy v rejstříku trestů v České republice, ovšem jeden z nich byl nedávno ve výkonu trestu za majetkovou trestnou činnost na Slovensku a další za stejný druh trestné činnosti v Rakousku," uvedla Javorková.

Spustit audio

Související