Archeologové přepisují na hradě Kost v Českém ráji historii. Ta sahá hlouběji, než se domnívali

7. prosinec 2020 09:16

Archeologové díky sondám odhalují na hradě Kost v Českém ráji věž pravděpodobně ze 13. století. Nedokážou si zatím vysvětlit, že zůstala zachována ve své velikosti a zároveň potřebují teď najít odpověď na otázku, kdo stojí za výstavbou původního hradu. 

Čtěte také

Kompletní oprava Kosti, která představuje zpevnění hradeb jejich vyspárování a nové dláždění a odvodnění, má skončit na podzim příštího roku.

„Tady je právě ona konstrukce, která je už částečně odbouraná, ale viditelně zasahuje pod zdivo kaple," ukazuje archeolog Vojtěch Beránek.

Odborníci předpokládali, že je tam kamenná stavba, ale ne takových rozměrů.

Čtěte také

„Tušili jsme, že tady bylo nějaké opevnění, ale mysleli jsme, že to bylo spíše tvrziště nebo malý hrádek. Ale tato věž dává jasný důkaz toho, že ten hrad byl poměrně masivní. Protože tak velkou věž bychom na malém hrádku těžko našli," tvrdí kastelán hradu Jan Macháček.

Následovat prý budou další sondy.
„Máme velkou touhu odkrýt minimálně ještě další sondu, abychom našli vnější líc zdiva věže a tak dokázali přesně určit její půdorys."

Archeologové přepisují na hradě Kost v Českém ráji historii

Kaple tedy pravděpodobně byla vystavěna na zbytcích věže. Předci nezvykle využili této stavby a postavili na ni právě zmíněnou kapli. Historici teď budou hledat odpověď na otázku, kdo stál u zrodu této památky.

Gotický hrad Kost v Českém ráji
je považován za jeden z nejvýznamnějších gotických hradů v České republice. Původ hradu se datuje do 14. století, kdy si Beneš z Vartemberka nechává na skalním ostrohu uprostřed tří údolí vybudovat malou dřevěnou tvrz s obrannou kamennou věží. Oblíbená legenda praví, že hrad dostal jméno Kost v dobách, kdy jej obléhal Jan Žižka a po neúspěšném dobývání hradu prohlásil, že je pevný jako kost a ta prý patří psu. Pravdou ovšem zůstává, že samotný zakladatel hradu, hrabě Beneš, se do sobotecké zakládací listiny podepsal latinským přízviskem Benesius de Costy, což Češi při čtení zkomolili a přejmenovali ho na Beneše z Kosti.

„Víme, že než Petr z Vartenberka postavil tohle dílo, tak na tomto místě stál už tedy poměrně velký hrad. Ale Petr z Vartenberka ho nechal s největší pravděpodobností pobořit a vystavěl na jeho místě hrad zcela nový. Což je poměrně vzácná situace. Většinou se na funkční stavby přidávají další a hrad se zvětšuje a modernizuje. Ale aby někdo zbořil původní stavbu a začal úplně znova, tak k tomu se těžko hledá nějaká analogie," říká Vojtěch Beránek.

Čtěte také

A dodává.
„Soudě podle barvy malty a typu konstrukce, že by to šlo snad spojit s onou bránou, která se našla v minulém roce na severním parkánu. Díky tomu by se nám tu snad mohla vyjevit alespoň částečná podoba onoho starého hradu před rekonstrukcí prováděnou Vartenberky."

Stavbaři už dokončili přespárování horního hradu, včetně bílé věže, hradní kaple a paláců na nádvoří. Právě tam v současné době opravují okapové chodníčky. Tyto práce je možné dělat přes zimu.

Na jaře budou pokračovat ve spárování paláců a na omítkách.
„Čeká nás ještě Vartenberský palác z druhé strany a také dolní opěrné stěny na spodním hradě okolo pivovaru."

Archeologové přepisují na hradě Kost v Českém ráji historii

Do léta by měly být práce dokončeny a hrad Kost by se měl návštěvníkům opět otevřít na přelomu podzimu a zimy příštího roku.

Spustit audio

Související