Překvapení pro archeology. Hrad Kost v Českém ráji přepíše svou historii. Je asi o 100 let starší

10. prosinec 2019 10:38

Hrad Kost v Českém ráji je pravděpodobně o téměř 100 let starší než je dosud známo. Jeho historie se tak nejspíš bude přepisovat. Důvodem je odhalení zbytků věže, která má pocházet ze 13. století. Historické prameny uvádí, že hrad vystavěl Beneš mladší z Vartemberka, ale na základě tohoto objevu to byl nejspíš někdo jiný. 

Čtěte také

S archeology stojíme na severním parkánu hradu Kost a Radek Novák ukazuje pozůstatky zdiva, které se skládá z lámaných kamenů. Nikde jinde na této památce nejsou.
„Hledíme zde na zbytky zdiva, patrně dosud neznámé stavební etapy hradu. Působí to archaicky a navíc my tento čtverec neznáme ze žádných vedut a historických map hradu. Vypadá to, že jde o nejstarší objekt, který na hradě Kost máme."

Archeologové předpokládali, že v této části najdou historické stavení v podobě stodoly nebo chléva. Zbytky stodoly už odkryli, ale pozůstatky věže je překvapily.
„Že tady najdeme takovou strukturu, tak s tím jsme vůbec nepočítali."

„Můžeme říct, že hrad Kost se posouvá ve své historii o dalších sto let. Tedy až do 13. století, což je pro nás velice úžasné překvapení," říká kastelán Jan Macháček.

Archeology čeká ovšem ještě hodně práce a bádání

Čtěte také

„Je dost pravděpodobné, že to posune stáří hradu možná až o sto let. Zatím tak vyvozujeme ze souvislostí. Ty jednoznačné důkazy teprve budeme získávat. Dá se říct, že hrad Kost založil jiný rod, než Vartemberkové v první polovině 14. století," doplňuje Radek Novák.

Sám kastelán Jan Macháček se pouští do pátrání.
„My jsme předpokládali, že bylo vše vystavěno díky Benešovi z Vartemberka, jakožto dosavadního prvního majitele hradu. Ale vypadá, že se do toho možná opřel už jeho otec nebo děd. Takže jsme se dostali o nějaký čas hlouběji do historie."

Na otázku, kdo skutečně hrad Kost vystavěl, bude možné odpovědět za několik měsíců.

Spustit audio

Související