A ve světové premiéře se uvádí... Zlínské divadlo a Aréna z Bratislavy představí hru Masaryk/Štefánik

Zlínské divadlo slaví stoleté výročí republiky inscenací Masaryk/Štefánik.

Jde o společný projekt s bratislavským Divadlem Aréna. Hru napsal Peter Pavlac, režie se ujal umělecký ředitel zlínského divadla Patrik Lančarič.

„Je to zcela zásadní projekt co do významu a zcela mimořádný co do organizace. Jedna věc je stoleté výročí připomenout nějakým samostatným projektem a mít dobrý pocit, že jsme to udělali, ale druhá věc je dotknout se myšlenky, která před sto lety dala Československu vzniknout, nazkoušet něco bez hranic, spojit dva světy,“ uvedl ředitel zlínského divadla Petr Michálek.

Podle ředitele bratislavské arény Juraje Kukury jde o výjimečný projekt. „Obzvlášť v dnešní době, kdy demokracie začíná mít problémy,“ zdůraznil. Bariéry mezi Čechy a Slováky nevnímá. „Dnes jsme aspoň v EU, zase spolu. Žádné bariéry nejsou. Ani jazykové,“ je přesvědčen.

V inscenaci hrají dva slovenští herci, Juraj Bača a Dominika Richterová, a dva herci zlínského souboru, Luděk Randár a Marta Bačíková.

„Masaryka nehraju, to nemám šanci. Říkám, že hraju ve hře o Masarykovi. A jsem rád, že nás Peter Pavlac, který text napsal, pustil do hlav obou těch pánů, říká Luděk Randár.

Inscenace se bude hrát ve Zlíně i Bratislavě. V sobotu bude mát hra preméru ve Zlíně.

Masaryk/Štefánik

Související