Známé tvarůžky se datují už od 15. století. Zručná pleskačka za den vyrobila i čtyři tisíce kousků

Největší audioportál na českém internetu

olomoucké tvarůžky | Foto: Profimedia

Známé tvarůžky se datují už od 15. století. Zručná pleskačka za den vyrobila i čtyři tisíce kousků

Syrečky, tvarůžky nebo taky tvargle – zrající stolní sýr vyrobený z netučného kyselého tvarohu. První zmínky o tvarůžcích u nás pocházejí už z poloviny 15. století. Vyráběly se prakticky v každé chalupě, a to zejména na Hané.

Byl to jednoduchý způsob jak neplýtvat mlékem. Z mléka se získal tvaroh, ten se prosolil a prohnětl, nechal se zhruba tři dny odležet. Poté se ho ujaly takzvané pleskačky a rukama z něj uplácaly placičky. Zručná pleskačka mohla za den vyrobit tři až čtyři tisíce kusů tvarůžků! Ty se daly vysušit, pak se omyly syrovátkou, slanou vodou nebo pivem a nechaly se dozrát.

Hotové výrobky se rozvážely po olomouckých trzích. Rolníci si je brali s sebou na pole ke svačině s kouskem chleba hlavně při žních. Tvarůžky, které se nesnědly hned, mohly uložené v hrnci vydržet v chladné místnosti až jeden rok.

Dnes je s výrobou olomouckých tvarůžků spojeno město Loštice, kde tvarůžky vyrábějí už od roku 1876. Sýrová dobrota z Hané je vhodná pro dietáře, vegetariány i celiaky. Látky v tvarůžcích obsažné prý mohou dokonce pomáhat k lepší náladě!

autor: Jitka Škápíková