Zlomový rok pro Sezemice? Obchvat za miliardu má stavební povolení

25. březen 2024 07:09

Dopravou zatížené Sezemice na Pardubicku jsou zase o krok blíž ke stavbě obchvatu. Sedm kilometrů dlouhý úsek dostal stavební povolení, zatím ale není pravomocné. Silnice má z centra obce odvést tranzitní dopravu a zlepšit propojení Pardubic s dálnicí D35 u Časů. Podle Ředitelství silnic a dálnic je předpokládaná cena zakázky kolem miliardy korun.

Podle nezávislého starosty Martina Staňka čekají na obchvat asi 20 let. Dopravní situace přitom v obci není dlouhodobě  nejlepší, vede přes ni důležitá nájezdová trasa k dálnici D35 a centrum je tak zahlcené tranzitní dopravou. Cestu přes Sezemice zároveň využívají řidiči jedoucí do Holic a dál na Královéhradecko a Rychnovsko. Staněk je proto rád, že obchvat povolení má, byť je tedy zatím nepravomocné. To znamená, že běží 15 denní lhůta pro případné odvolání proti stavebnímu povolení.

Sezemice prosadily protihlukové stěny

„V současné době situace není moc příjemná pro Sezemice. Ty nájezdy na dálnici způsobují, že jak přes Sezemice na Rokytno, tak přes Sezemice na Časy doprava vzrostla. Jsme vlastně tranzit z Pardubic na dálnici,“ vysvětlil starosta Sezemic.

Staněk zároveň dodal, že město jako účastník stavebního řízení vzneslo už vloni několik námitek ohledně stavby obchvatu. Požadovali doladit například protihluková opatření, odvodnění obchvatu i to, aby stavební práce co nejméně zasáhly dopravní obslužnost jednotlivých místních částí, třeba Kladiny.

Čtěte také

Zakázku teď ŘSD soutěží, tendr vypsalo vloni na podzim, ale kvůli dodatečným dotazům uchazečů prodloužilo termín pro podávání nabídek do 3. dubna, popisuje mluvčí silničářů Jan Rýdl. „Pokud vše půjde dobře, pak by se 6863 dlouhý obchvat Sezemic s jedním mostem, čtyřmi nadjezdy, jedním ekoduktem a jednou mimoúrovňovou křižovatkou měl začít stavět ve druhém čtvrtletí tohoto roku. Uvedení do provozu tak vychází na rok 2026.“

Obchvat Sezemic bude dlouhý necelých 7km, a de facto to bude nový dálniční přivaděč pro D35, který vznikne jako přeložka současné I/36. Ve směru od Pardubic bude začínat na okraji města na Hůrkách, tam pak povede krátkým lesním úsekem k Počapelským Chalupám, samotné Sezemice obejde z jihu a následně se napojí na hlavní tah až u obce Časy, kde je zároveň nájezd na D35.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související