Životní styl prvorepublikových průmyslníků poznáte při návštěvě vily Löw-Beer v Brně

11. červen 2022

Milovníci a obdivovatelé dobové architektury by neměli vynechat návštěvu brněnské vily Löw-Beer a přilehlé zahrady, kterou spravuje Muzeum Brněnska. Reprezentativní prostory i soukromé místnosti někdejších brněnských průmyslníků zaujmou nejen svým příběhem, ale také jedinečným geniem loci.

Na pozemcích, na kterých vila stojí, se původně nacházel vinohrad a zahrady. V roce 1903 pozemky koupil továrník Moriz Fuhrmann a nechal si na nich postavit rodinnou vilu. Autorem návrhu byl vídeňský architekt Alexander Neumann, který vytvořil čtyři byty s celkem 14 pokoji a 7 kabinety, 3 kuchyněmi, 2 koupelnami a 6 toaletami.

V srpnu roku 1913, po Fuhrmannově smrti, prodali jeho dědicové vilu židovskému textilnímu podnikateli Alfredu Löw-Beerovi. Ten nechal dům ve 30. letech stavebně upravit. Větší proměnou prošla především schodišťová hala, která se stala hlavním reprezentativním prostorem. Úpravy rodina svěřila vídeňskému architektovi Rudolfu Baumfeldovi.

Roku 1940 vilu zabavili Němci pro potřeby tajné státní policie. Po válce nemovitost převzala národní správa a krátce zde fungoval Americký ústav. Roku 1954 se vlastníkem vily stal československý stát a ještě téhož roku v něm vznikla pobočka Masarykova studentského domova. Domov mládeže pak ve vile nepřetržitě fungoval až do roku 2012.

Schodišťová hala získala po rekonstrukci opět lesk a atmosféru výjimečnosti

Sousedka vily Tugendhat

Vilu nyní zřizuje Jihomoravský kraj prostřednictvím příspěvkové organizace Muzeum Brněnska. Roku 2016 v ní vznikla stálá expozice s názvem "Svět brněnské buržoazie mezi Löw-Beer a Tugendhat". O dva roky později přibyl prohlídkový okruh po technickém zázemí vily.

Kromě technického okruhu si mohou návštěvníci prohlédnout reprezentativní schodišťovou halu, soukromé místnosti Löw-Beerů, včetně tak zvaného zlatého pokoje, ale také místnost zařízenou dobovým nábytkem z období, kdy vila sloužila jako dětský domov. V přízemí je také kavárna. Návštěvníci si mohou zahrát i pátrací hru „V kůži tajného agenta“. Zdarma je pak přístupná zahrada vily s fontánou a Celnicí, kde jsou další výstavní prostory a kavárna.

Osvětlení haly je řešeno průsvitným kazetovým stropem

Na konci zahrady je možné projít turniketem do zahrady sousední vily Tugendhat. Dříve tvořily oba pozemky jeden celek. A právě díky průmyslníku Alfredu Löw-Beerovi, který své dceři Gretě, provdané Tugendhatové, umožnil postavit si rodinné sídlo na konci zahrady, dnes můžeme obdivovat i unikátní architekturu funkcionalistické vily Tugendhatů, zapsané na seznam UNESCO.

Vila Löw-Beer je otevřena celoročně každý den, kromě pondělí, mezi 10. a 18. hodinou. Je snadno dostupná městskou hromadnou dopravou. Parkování je možné v modrých zónách s regulovaným parkováním. Po zadání registrační značky vozu do městského systému lze první hodinu v daném dni parkovat zdarma.

Spustit audio