Život plný dobrodružství. I tak by se dal popsat život cestovatele Lukáše Klímy

7. leden 2019 14:45

31letý počítačový specialista z Plzně si před lety zamiloval cestování. Od té navštívil přes 50 států nebo speciálních oblastí.

Cestování Lukáše Klímu chytlo už na vysoké škole. Tehdy s kamarády projel autem Evropu a Ameriku, v rámci školy se v roce 2013 vydal i na dvouměsíční kulturní stáž do Indonésie.

„Byl jsem půl roku na Tchaj-wanu, kde jsem studoval na univerzitě. Hned potom jsem ukončil studium na inženýrském studiu a přesunul jsem se do Indonésie,“ popsal Lukáš Klíma. Tam rok pracoval pro neziskovou organizaci, na starosti měl kulturní, vzdělávací a další projekty.

„V různých oblastech Indonésie jsme třeba přiváděli doktory, aby lidem zkontrolovali zrak, a těm, kteří si to nemohli dovolit, jsme dávali zadarmo brýle,“ řekl Lukáš, který si původně roční pobyt o rok prodloužil a stal se v Indonésii učitelem. Na místní soukromé muslimské škole učil angličtinu, zeměpis a počítače. To vše v angličtině. Z té doby má dodnes řadu přátel a na sociálních sítích sleduje jejich další životní osudy. Později začal Lukáš Klíma učit i dospělé. A to kadety na vojenské akademii, ze kterých by v budoucnu měli být bachaři.

Toulavé boty Lukáš Klíma zatím sundávat nebude

Po návratu z Indonésie se Lukáš sice usadil doma v Plzni, našel si byt a práci, touha cestovat a poznávat ho ale neopustila. „Veškerý svůj volný čas se snažím cestovat, hlavně do zemí, kde jsem ještě nebyl. Myslím si, že svět je natolik veliký, že pro mě zatím nemá smysl vracet se na místa, kde už jsem byl,“ vysvětlil Lukáš, který dosud navštívil 51 zemí nebo speciálních regionů. Jako evidenci svých cest používá velkou mapu, kde má všechna navštívená místa označená špendlíkem s vlaječkou.

Lukáše Klímu láká celý svět, snad kromě severní Koreje. Při dosud poslední cestě v závěru loňského roku navštívil Dubaj, Macao a Hongkong.

Většinou Lukáš cestuje sám nebo s kamarády včetně těch, které si během svých cest našel ve světě. Ovládá angličtinu, základy čínštiny, indonéštiny a začíná s němčinou. „Většinou je to tak, že si koupím letenku. Koukám na zlevněné letenky, a kam se dá levně letět. Až potom rozhoduji o tom, co tam budu dělat,“ uvedl Lukáš.

Cesty přináší mnohdy velký adrenalin

Na svých cestách zažívá Lukáš nejen zážitky příjemné, ale i ty, u kterých jde mnohdy o život nebo draví. Jednou z adrenalinových cest byla například ta po Indonésii. „S kamarádkou Indonésankou a pár cizinci jsme dělali stopovací výlety po Indonésii. Jednou jsme na cestě zpět z národního parku na západě Jávy stopli dodávku, která nás vyhodila v noci u jedné malé vesnice. Tam nás začala obtěžovat banda opilých starších mužů. Naštěstí kamarádka Indonésanka zpozorovala ono nebezpečí a rychle zareagovala zastavením dalšího auta. My do něj naskočili a jeli na policejní stanici. Až tam jsme se dozvěděli, že jde o místní gang, který okrádá lidi a uřezává jim ruce,“ odvyprávěl jednu z dramatických příhod Lukáš Klíma.

Plzeňský cestovatel má rád výzvy, při svých toulkách po světě ochutnal už leccos. „Když jsem byl v Thajsku, ochutnal jsem cvrčky, šváby, červy nebo škorpiona. Nikdy neochutnám třeba tarantuli, protože pavouků se štítím. Za největší zkoušku odvahy, kterou jsem podstoupil, bylo, když jsem v Indonésii ochutnal kobří krev,“ dodal cestovatel Lukáš.

Na letošní březen plánuje Lukáš Klíma s dalšími sedmi kamarády cestu do Ománu. V dubnu by rád vyrazil za svou sestrou do Mexika.

autoři: Lukáš Milota , jik
Spustit audio