Zimní pneumatiky ve znamení čtyřek. Dnes nastal čas na to mít na autě obutí na sníh a led

Od začátku listopadu až do konce března platí povinnost mít při sněhu na vozovce, námraze nebo ledu přezuté auto na zimní pneumatiky.

Pneuservisy tak mají v posledních týdnech napilno. Ceny za přezutí se u osobních aut pohybují nejčastěji mezi šesti až osmi sty korunami. Levnější je, pokud mechanici přehazují celá kola.

Spojovatelem při přezouvání pneumatik je číslo čtyři. Minimální hloubka dezénu jsou čtyři milimetry. Samozřejmě ale platí, že čím vyšší hloubka vzorku, tím lepší vlastnosti poskytuje.

Uzavírka silnice mezi Otrokovicemi a Tlumačovem nekončí. Most se bude opravovat až do poloviny prosince

Zákaz vjezdu (mimo vozidel stavby)

Ředitelství silnic a dálnic musí prodloužit úplnou uzavírku silnice první třídy mezi Otrokovicemi a Tlumačovem na Zlínsku až do poloviny prosince.

Další čtyřka, přezouvají se všechna čtyři kola. A poslední pravidlo. Pneumatiky se nechají na autě maximálně čtyři roky. Při delším užívání dezén začíná ztrácet původní vlastnosti a guma bývá náchylná k defektu.

Kde je umístěná dopravní značka „Zimní výbava", musí mít vozidlo zimní pneumatiky za všech okolností. Jako příklad ze Zlínského kraje uvedu osmikilometrový úsek silnice ze Zdounek na Kroměřížsku směrem na Bunč a Modrou na Uherskohradišťsku.

Pokud v zimním počasí policie zjistí, že řidič nemá zimní pneumatiky, hrozí mu bloková pokuta až dva tisíce korun.  Daleko citelnější postih ale hrozí od pojišťovny. Ta totiž v případě nehody na letních, navíc výrazně sjetých gumách, může požadovat zaplacení části peněz, které z pojištění vyplatila za úhradu.

Různé je i využívání pneumatik v Evropě. Každá země na zimní pneumatiky nahlíží trochu jinak. Zatímco někde je zimní přezutí povinné, jinde jen doporučené.

Toleruje se i různá hloubka vzorku. Obecně se dá, že čím jižnější země, tím mírnější pravidla. Pokuty ale bývají často výrazně přísnější než u nás. Pokud například kvůli letním gumám zablokujete celou komunikaci, můžete v Rakousku dostat pokutu až pět tisíc euro, tedy téměř sto třicet tisíc korun.

autor: pes
Spustit audio

Související