Zemědělci pojedou znovu protestovat do Prahy. Do hlavního města se vydají 22. května, potvrdili na setkání ve Větrném Jeníkově

10. květen 2024 15:38

Agrární komora spolu s dalšími zemědělskými organizacemi rozhodla o uspořádání dalších protestů. Definitivně místo i termín potvrdili zemědělci na setkání ve Větrném Jeníkově.

S technikou vyjedou zemědělci do Prahy ve středu 22. května. Protesty budou vypadat podobně jako ty předchozí. Letos už farmáři zorganizovali 9 menších i větších výjezdů. Do hlavního města tak najedou zemědělci s technikou, dále plánují i fyzické protesty a cílit chtějí také na veřejnost. Té budou na místě vysvětlovat své aktuální problémy a hovořit s nimi o stavu českého zemědělství a svých zkušenostech z praxe.

Pět požadavků

Podle prezidenta Agrární komory Jana Doležala je hlavním cílem protestů upoutat pozornost politiků. Právě po nich totiž zemědělci požadují různé úpravy, které by jim měly pomoci nejen finančně.

Zemědělské organizace mají pět základních požadavků vůči vládě. Pracovníci v zemědělství by měli dostat slevu na sociálním pojištění, národní dotace by se měly vrátit na úroveň 5 miliard korun, daně z nemovitých věcí na zemědělskou půdu by se měly snížit, vláda by měla aktivně řešit přebytky na trhu a také plně kofinancovat evropský záchranný balíček pro zemědělce.

Dalších 13 požadavků měla Agrární komora na lidoveckého ministra zemědělství Marka Výborného. Ty se většinou týkaly také financování zemědělství nebo třeba omezení dovozu ze zahraničí.

Podle vyjádření ministra Marka Výborného z KDU-ČSL jsou zemědělské protesty nepochopitelné. Jednání s nimi totiž prý i nadále probíhají a vláda se jim podle Výborného snaží vyjít vstříc.

Spustit audio

Související