Zelná polévka se smetanou

Cacarka, couračka, couralka, zelňačka a ještě i jiné krajové názvy, v sobě ukrývají výbornou a velmi zdravou polévku, jejímž základem je kysané zelí. Surovina, která je neprávem opomíjená, ovšem k naší velké škodě. Zelí je nejenom lahodné, ale velmi zdravé. Je bohatým zdrojem vitaminu C, který potřebujeme, zejména v zimních a jarních měsících.

Ingredience
  • 0,5 kg kysaného zelí
  • 2–3 brambory
  • 1 hrst sušených hříbků
  • 250 ml smetany
  • 1 cibule
  • 50 g másla
  • 40 g hladké mouky
  • 1 bobkový list
  • 5 kuliček nového koření
  • 5 kuliček pepře
  • sůl
  • petrželka

Na másle zpěníme najemno nakrájenou cibuli, pak ji zaprášíme moukou a připravíme světle růžovou cibulovou jíšku. Za stálého míchání ji zalijeme studenou vodou a dobře rozmícháme.

Přidáme překrájené zelí, pokud možno i s nálevem, sušené, předem namočené houby, oloupané, na kostičky nakrájené brambory a všechno koření. Osolíme a pod pokličkou uvaříme do měkka. Vaříme pomalu, aby se všechny chutě dobře prolnuly.

Na závěr zalijeme polévku smetanou, přivedeme k varu a dále již nevaříme. Hotovou polévku posypeme najemno nakrájenou petrželkou.

Když bude někomu chybět maso, může ji doplnit nakrájeným uzeným masem, klobásou, či jinou uzeninou.

autor: Mirka Kuntzmannová | zdroj: Český rozhlas Plzeň

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.