Zelná placka
podle paní Mirky
Suroviny:
300 ml mléka
3 hrsti polohrubé mouky
3 celá vejce
300 g hlávkového zelí
1 lžička soli
1 lžička kmínu
50 g másla na potření
tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání pekáče
Postup:
Z mléka, vajec a mouky připravíme těsto, které dobře našleháme. Těsto je
husté jako na palačinky. Očištěné zelí nakrájíme, osolíme, posypeme kmínem a
promačkáme, aby trochu změklo. Pak ho přidáme do připraveného těsta, dobře
promícháme a vše nalijeme do tukem vymazaného a hrubou moukou vysypaného
pekáče. Pečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova. Upečené potřeme
rozpuštěným máslem. Necháme trochu prochladnout a potom nakrájíme na porce.
Podáváme se zeleninovými saláty, možno i s vařenými brambory či pečivem. K
této zelné placce prý velice lahodí kyška.
celková doba přípravy 1 hodina
3 porce
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://zlin.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://zlin.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.