Ze zchátralé textilky výkladní skříň města. Takový je plán Slatiňan

14. únor 2024 09:15

Město před několika lety odkoupilo opuštěnou továrnu pod zámkem. Místo by se mělo změnit na nové společenské a kulturní centrum. Teď už proměnu brzdí jen jediná věc, to jsou peníze.

Celé místo má velmi pestrou historii, přes 400 let tam fungoval mlýn, a to až do 2. světové války. Později se tam nastěhoval oděvní podnik Modela, ale po ukončení výroby začala budova chátrat. A to stále trvá.

Nové středisko života ve městě

Slatiňany už někdy před šesti lety začaly plánovat velkou přestavbu továrny, tím by vzniklo vlastně nové středisko kulturního a společenského života ve městě. Navržený je sál pro 200 lidí, klubovny pro spolky, přestěhovat se tam má knihovna a informační centrum. Celé místo se má vyčistit od různých přístaveb a nástaveb, mělo by získat modernější podobu.

Vítězný návrh rekonstrukce mlýna

Město má za sebou další krok, který přípravu stavby komplikoval. Nebylo možné pokračovat bez změny územního plánu, protože ten původní razantní úpravu nedovoloval. Nový územní plán byl schválený na konci loňského roku. Teď radnice postupně obnovuje různé podklady pro stavební povolení, které by chtěla získat letos. Tím skončí papírová příprava.

Zásadní bude najít na stavbu peníze. Existuje jen několik let starý a velmi hrubý odhad nákladů na přestavbu, tehdy to bylo kolem 40 milionů korun. Teď může být částka ještě výrazně vyšší.

Stav Kabeláčova mlýna ve Slatiňanech v roce 2017

Kdy by mohla stavba začít, je podle starosty Slatiňan Jana Brůžka (Sedma) velmi složitá otázka. Město těžko půjde do stavby bez dotace, nabízí se třeba možnost žádat o příspěvek na proměnu brownfieldů.

Nejdřív ale potřebuje město vyřešit novou odpadní síť v části Kunčí za nějakých 50 milionů korun. Teprve pak by mohla přijít na řadu nějaká další velká stavba.

Spustit audio

Související