Zdravotní klauni chodí potěšit nejen děti do nemocnic, ale také seniory do domovů důchodců

21. leden 2022 08:31

Domov důchodců ve Dvoře Králové nad Labem poprvé navštívili zdravotní klauni. Zařízení zatím s touto formou aktivit nemá zkušenosti, jakékoliv rozptýlení seniorů je ale podle vedení důležité a vítané. A tak na poprvé pozvali klauny rovnou čtyři.

Červený nos, barevné kostýmy a pod nimi se skrývá kdo? „Já jsem Karla Rozbořilová. Jsem z Libereckého kraje a kolega je z Prahy.“

Čtěte také

Zdravotní klauni jezdí nejčastěji do nemocnic za dětmi. „Výhradně jezdíme na dětská oddělení, ale vedle programu, který máme připravený pro děti, máme ještě geriatrický tým, se kterým jezdíme za seniory do jejich domovů.

Je to rozdíl, když se vystupuje před dětmi nebo před seniory? „Celé to naše konání je postavené na pozitivní energii a humoru, který se na diváky snažíme přenášet a změnit pocit, ve kterém se právě dítě či senior nachází, když jim není úplně veselo.

„Tedy nějaký zásadní rozdíl tam není. K dětem přistupujeme zásadně samozřejmě s dětskými tématy a k seniorům zase s jejich dospělými tématy, protože mají spoustu životních zkušeností. Hezky se to klaunuje.

Potěšila paní Elišku návštěva této klaunské čtveřice? „To víte, že ano. Jsem moc ráda, tyhle písničky ráda poslouchám. A také si je ráda zazpívám i s nimi. Nemám žádnou oblíbenou, je to jedno, která zrovna přijde na řadu.

Čtěte také

Aktivizační pracovnice domova Lenka Husáková k tomu připojuje. „Ještě jsme tady zdravotní klauny nikdy neměli. Říkali jsme si, že je to zase něco úplně jiného a nového. Nevěděli jsme, jestli to sem bude úplně vhodné, ale protože jsme věděli, že chodí i po jiných sociálních zařízeních, tak jsme to zkusili.

„A musím říct, že klientům je to opravdu hodně líbilo.

Je důležité pro seniory takové rozptýlení? „Určitě je to pro ně velmi důležité, zazpívají si a teď se také zasmáli. Baví je to, jsou rádi za každou takovou možnost zábavy.

Návštěva zdravotních klaunů v Domově důchodců ve Dvoře Králové nad Labem je prozatím jednorázová záležitost. V budoucnosti by ale mohli za seniory chodit častěji.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související