Závin se zelím
podle paní Mirky
Suroviny:
500 g listového těsta
1,20 kg kysaného nebo sterilovaného bílého zelí
350 g uzeného masa nebo anglické slaniny
1 debrecínský párek
1 velká cibule
2 lžíce oleje
1 lžička drceného kmínu
1 vejce na potření
kmín nebo sezamové semínko na posypání
Postup:
Nakrájené maso a cibuli orestujeme v rozpáleném oleji. Přidáme vymačkané a překrájené kysané zelí a krátce podusíme. Těsto rozdělíme na dvě poloviny. Na pomoučeném vále z nich vyválíme placky o síle cca 3 mm. Každou poklademe podušeným zelím, posypeme drceným kmínem a na zelí položíme párek. Zabalíme je do tvaru závinu a přeneseme na studenou vodou vypláchnutý plech. Potřeme je rozšlehaným vejcem a posypeme kmínem nebo sezamovým semínkem. V dobře vyhřáté troubě pečeme při 200 °C do zlatavého zabarvení.
Prochladlé záviny nakrájíme na řezy a podáváme je teplé nebo studené se saláty z čerstvé či sterilované zeleniny.
Celková doba přípravy cca 1 hodina
2 záviny
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
![ze_světa_lesních_samot.jpg ze_světa_lesních_samot.jpg](https://zlin.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/30211a0c09767f56cedafa33e6481497.jpg?itok=KWqo-X-T)
![](https://zlin.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/b71c5d2b93b9741c57997922a6ba086a.jpg?itok=pJjrY4Ii)
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.