Zapomeňte na šmouhy! Na dokonale čisté sklo, vázy i porcelán stačí pár domácích surovin

Zapomeňte na šmouhy! Na dokonale čisté sklo, vázy i porcelán stačí pár domácích surovin
Skleněné nádobí vyžaduje dobrou péči, pro lesk je ideální omývání ve vodě s přídavkem octa a soli. Potom vždy sklenice opláchněte vlažnou vodou a utěrkou doleštěte.
Broušené sklo výborně vyčistí kávová sedlina. Na varné sklo nepoužívejte drátěnku, lepší je měkký kartáč, který sklo nepoškrábe. Skleněné vázy vyčistíte tak, že je omyjete směsí ze čtvrt litru octa a šesti lžic kuchyňské soli. Kašičku kartáčem dostaňte i na hůře přístupná místa vázy.
Drobné střípky z rozbitého skla posbíráme nejlépe vatovým, navlhčeným tampónem. Vzácný malovaný porcelán, který se bojíme dát do myčky, aby nezmizela jeho krása, umýváme v teplé vodě s přídavkem sody. Pokud se vám zdá, že umyté skleněné nádobí ještě dostatečně nezáří čistotou, ponořte je na několik minut do vody, kam jste nakrájeli kůru z jednoho většího citronu.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.