Zapečená krkovička se zelím a bramborem
Ve středečním dopoledním Apetýtu vám přinášíme recept na Zapečené maso se zelím a bramborem.
Budete potřebovat:
- 400 g kysaného zelí
- 360 g smetany
- 750 g vepřové krkovičky bez kosti
- 80 g anglické slaniny
- 2-3 stroužky česneku
- 1 cibule
- sádlo
- sůl
- pepř
- kmín
Postup:
- Krkovičku nakrájíme na nudličky a osolíme a opepříme.
- Dále nakrájíme cibuli, slaninu a okapané zelí a česnek prolisujeme.
- Zvlášť uvaříme brambory.
- Nakrájenou krkovičku osmahneme zprudka na sádle a dáme bokem.
- Na výpeku necháme vyškvařit slaninu, pak přidáme nakrájenou cibuli a restujeme dozlatova.
- Uvařené brambory rozšťoucháme s česnekem, zelím, slaninou a cibulkou.
- Do vymazaného pekáče dáme asi polovinu brambor, na kterou navrstvíme krkovičku, a nakonec opět dáme zbytek brambor.
- Vše zalijeme smetanou.
- Pečeme na 200 stupňů asi 30-40 minut.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.