Zámek Lány se mimořádně otevře veřejnosti. Zeman prohlídku povolil

2. květen 2018

Letní sídlo českých prezidentů v Lánech se po šesti letech mimořádně otevře veřejnosti. Den otevřených dveří už odsouhlasil prezident Miloš Zeman a stane se tak u příležitosti 100. výročí založení republiky. Podle ředitele Správy Pražského hradu Ivo Velíška bude přesný termín veřejnosti včas oznámen. Naposledy se mohli návštěvníci projít zámeckými komnatami v červnu 2012, kdy je provázela i tehdejší první dáma Livie Klausová.

Raně barokní zámek Lány z roku 1652 vznikl přestavbou původního renesančního zámku z roku 1592. Od roku 1918 je majetkem státu a před rokem 1921 byl upraven na letní sídlo prezidentů republiky. Tomuto účelu slouží i dnes. Zámek tvoří dominantu rozsáhlého parku, který vznikl teprve v polovině 19. století. Jako součást parku byl zřízen rybník, později také skleníky. Zámecký park navazuje na Lánskou oboru.

Nedávno byl v lánském parku zrekonstruován palmový skleník z druhé poloviny 19. století. Návštěvníci v něm mohou do 1. listopadu zhlédnout výstavu o Tomáši Garriquovi Masarykovi uspořádanou k letošnímu výročí založení Československa.

Zámecký park je veřejnosti přístupný pravidelně od konce března do začátku listopadu. Otevřeno je ve středu a čtvrtek od 14 do 18 hodin a o víkendu a ve svátek od 10 do 18 hodin. Vstupné stojí 15 korun.

autor: Lenka Pištěková | zdroj: ČTK
Spustit audio