Zámčisko, Pět kostelů a Izby. Největší skalní město na Moravě najdete na Valašsku u obce Pulčín

2. listopad 2018

Jižně od Vsetína, nedaleko obce Pulčín ve Zlínském kraji, se nachází největší pískovcové skalní město v Karpatech - Pulčínské skály. Ve středověku stával na vrcholu skal hrad Pulčiny, dnes ho připomínají už jen schody vytesané do skály. K nejznámějším částem skalního města patří skály Zámčisko, Pět kostelů a Izby. Nacházejí se v nadmořské výšce 600 až 750 metrů, jejich výška je i 20 metrů a délka až 250 metrů.  Skalní labyrint je rozeset na úpatí kopce Hradisko.

V minulosti využívali Pulčínské skály jako svůj úkryt zbojníci. A také lidé z okolí, kteří se v nich ukrývali před nájezdníky z Uher. Ke skalám se váže i několik zajímavých pověstí. Ta nejsmutnější je o dívce Ludmile, která se zabila skokem z jedné ze skal kvůli nešťastné lásce. Podle pověsti jejího nápadníka zavraždil její otec, protože si nepřál, aby se za něj provdala.

Pulčínské skály navštívil v minulosti při svém pobytu na Valašsku například malíř Mikoláš Aleš nebo básník Svatopluk Čech, který zpracoval pověst o Ludmilině skále do povídky Hovor listí.

Pulčínské skály je možné navštívit v kterémkoli ročním období. Na podzim hraje okolní les všemi barvami. A v zimě, na přelomu února a března, zde vznikají nádherné barevné ledopády. Oblast byla v roce 1989 vyhlášena národní přírodní rezervací. Nejsnáze se k nim dostanete po červené značce z Pulčína nebo po modré z Lidečka.

Vesnice Lidečko se nachází zhruba tři kilometry od Pulčína. A vystupuje tam ze země rozpraskaná pískovcová deska zvaná Čertovy skály. Podle pověsti tam čert prohrál sázku, když měl za úkol přehradit údolí skalní stěnou do ranního kuropění.

autor: Saskia Mišová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.