Zahrádkáři lákají do svých řad mladší ročníky. Nabízejí zkušenosti, které internet nenahradí

4. leden 2024

Češi mají velmi silný a specifický vztah k zahrádkaření. Svědčí o tom i zájem posluchačů Českého rozhlasu o témata, která se věnují právě zahradě.

Velmi silně je zastoupená i organizace, která zahrádkáře sdružuje. Je to Český zahrádkářský svaz, který spojuje milovníky ovoce, zeleniny a pěstitele okrasných květin. Sdružuje téměř 130 000 členů.

Na Pardubicku si pochvalují moštárny

„V rámci okresu máme 44 základních zahrádkářských organizací a ty obsahují celkem 2 270 členů, kteří se dělí na zahrádkářské osady a přídomní zahrádkáře. To jsou ti, kteří se sdružují do organizací a baví se o zahrádkářských výsledcích. Pořádají zahrádkářské výstavy, chlubí se, co se jim podařilo vypěstovat, provozují moštárny,“ vysvětluje Ivan Sádovský, předseda Územního sdružení Českého zahrádkářského svazu Pardubice, a stěžuje si na to, že mladé lidi vstup do spolku příliš neláká.

„Zahrádkáři se vždy scházeli, je to tradice. Ale mladí o zahrádkářskou činnost takový zájem nemají. Nakupují si věci na zahrady v hypermarketech a hledají informace na internetu. Ale ne všechno se dá najít na internetu, léty prověřené poznatky zkušených zahrádkářů jsou k nezaplacení,“ podotýká Ivan Sádovský.

Speciální spolek jiřinkářů v Dolní Rovni

Na Pardubicku navíc velmi dobře funguje na celostátní až mezinárodní úrovni organizace Dagla, která každoročně pořádá v Dolní Rovni mezinárodní výstavu jiřin. V tamní sokolovně se scházejí vždy na podzim jiřinkáři z celé republiky, Polska a Slovenska. Hlavním organizátorem je pan Jiří Tobiášek.

Zahradník František Hlubocký je předsedou pardubických zahrádkářů. A souhlasí s tím, že získat mladé není jednoduché. Ale bere to s humorem: „My máme čiperné šedesáti až osmdesátileté zahrádkáře a hlavně zahrádkářky. Několikrát za rok se sejdeme v restauraci, popovídáme si, jak jde život, co nám roste nebo neroste. Pobavíme se u toho, zasmějeme se. A samozřejmě zveme mezi sebe i mladé.“

Pokud má někdo zájem přihlásit se mezi organizované zahrádkáře, najde kontakt na internetových stránkách: https://www.zahradkari.cz/

Organizátor Národní výstavy jiřin v Dolní Rovni Jiří Tobiášek při přípravě v hlavním sále sokolovny
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.