Zachraňuje slepice před smrtí. Aby byly užitečné jinde

10. listopad 2015

Slepice z vajíčkových velkochovů míří po roce a půl na porážku. A Petr Dobrý jim pomáhá zajistit dalších až osm let života. Je spoluautorem projektu Slepice v nouzi.

Slepice ve velkochovech jsou po roce a půl vysílené a nestíhají už plnit normy produkce vajec. V továrnách na vejce pak putují na porážku – pokud nepřijde Petr Dobrý a nevykoupí je.

Podle iniciátorů projektu v tuzemsku klecové velkochovy pečují o 5,8 milionu slepic chovaných na snášení vajec

Projekt, který popsal, vypadá jako šílenost. Ale zájem je stále větší.

Slepice, které vykoupí, předá dalším lidem, ti je vypustí na dvorek – a často zbídačené slepice se dostanou poprvé na slunce, ochutnají žížaly či zelenou trávu. A začnou opět snášet.

„Ty slepičky na mne zbyly,“ vysvětluje Petr Dobrý s úsměvem svou motivaci. Mnozí jeho kamarádi se věnují dalším zvířatům. Proto našel inspiraci v Anglii a odstartoval projekt Slepice v nouzi.

Slepice totiž mohou žít až dalších deset let. A snášet dál vajíčka. Zarostou jim oškubané krky, dorůstá peří a mění se zpět k „tradičním“ domácím ptákům. A autor projektu pak dostává dopisy o tom, jak se mění.

Mohou se popelit, běhat po zahradě, hrabat. „Příběhy, jak se stávají sebevědomé slepice,“ vystihuje Petr Dobrý obsah dopisů, které dostává.

Iniciátoři tvrdí, že tímto současně pomáhají snížit počet slepic ve špatných podmínkách ve velkochovech

Čtěte také

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka