Začala pětitýdenní uzavírka ulice 17. listopadu v Ostravě-Porubě

10. červenec 2018 10:41

Ulice 17. listopadu v Ostravě-Porubě je už podruhé letos na pár týdnů neprůjezdná. Jde přitom o jednu z nejvíce vytížených komunikaci v krajském městě. Dělníci tam tentokrát vyměňují tramvajové koleje. A jak se na místě přesvědčil náš reportér, řidiči si na objížďky teprve musejí zvyknout.

Teď se přímo přede mnou tady na přechodu otáčí dlouhá dodávka, musela to udělat nadvakrát a to proto, že tady před poliklinikou fakultní nemocnice stojí zákaz vjezdu. Přesto velká část řidičů jede dál, a jakmile dorazí ke značce, tak teprve zjišťuje, že ta uzavírka skutečně platí.

 „Museli jsme otočit a vrátit se zpátky tady na další parkoviště. Manžel mě vozí do nemocnice, takže jsme nevěděli, že je ta uzavírka dnes,“ vysvětluje starší manželský pár, který jsem viděl váhat v autě před zákazovými značkami. Ty totiž stojí před vjezdem na parkoviště před poliklinikou fakultní nemocnice.

Jak to je s provozem této odstavné plochy, tak to jsem se byl zeptat Jany Janošcové na porubské radnici. „Předběžně je stanoveno, že nebude v provozu do 24. července. Jak nám sdělil Dopravní podnik Ostrava, tento termín je orientační a může se změnit,“ sdělila Janošcová.

Na tramvajové zastávce u domova sester se už pracuje. Dělníci tady pomocí bagru vytahují betonové panely z tramvajových kolejí. „Měníme koleje zhruba od křižovatky s ulicí Vřesinskou po krevní centrum. Budou tu prvky, které odhluční jízdu. Tramvajová kolej potom bude v provozu tišší,“ říká Miroslav Albrecht z ostravského dopravního podniku.

Důvod uzavírky - oprava tramvajových kolejí

Kolem mě se teď pomalu do kopce posunuje kamion. Pokud by jeho řidič měl dodržovat oficiální objížďku, tak by musel jet po Opavské a Bílovecké kolem svinovského nádraží. Pro dálkovou dopravu se cestování poněkud prodlouží.

„Já dojíždím do práce asi 40 minut. V tuto chvíli to pro mě bude znamenat desetiminutové zpoždění. Vezmu si nějakou dovolenou a snad to nebude takové špatné,“ říká mi mladý pedagog z ostravské Vysoké školy báňské.

Po ulici 17. listopadu dva týdny nebudou jezdit tramvaje. Uzavírka pro silniční dopravu platí až do 19. srpna.

autor: Michal Polášek
Spustit audio