Za života se tam podíváte jen výjimečně. Pardubické krematorium otevřelo dveře

30. říjen 2017

Pardubické krematorium se o víkendu po roce opět otevřelo lidem. Návštěvníci se tak mohli podívat do míst, kam se běžný smrtelník dostane většinou jenom jednou. Stavbu slavného architekta Pavla Janáka proslavil především film Juraje Herze Spalovač mrtvol. O netradiční exkurzi byl i letos obrovský zájem.

Místy, kde se natáčel film Spalovač mrtvol, nebo kde sjíždí rakev se zesnulým, prováděla vedoucí krematoria Monika Jelínková. „Otevíráme celou budovu, nové technologie i pece, které tu stály od začátku a jsou z roku 1923, nicméně návštěvníci vidí i technologii, která se používá nyní.“

Nové pece jsou vybudovány za budovou krematoria. „Tohle je zadní část pecí, tady se ta rakev naváží do pece. Z druhé strany je samotná pec, kde jsou ovládací panely a odtamtud ji topiči obsluhují,“ popisuje zázemí budovy Jelínková.

Pohled do prostor pod obřadní síní

„Děláme to spíš jako prohlídku průchozí, abychom zabránili tlačenici a také, aby se dostalo co nejvíce zájemců. Loni to bylo okolo 2000 lidí a přes facebook se hlásí zhruba 2500 zájemců,“ přibližuje mluvčí Služeb města Pardubice, Světlana Pozdníková.

Pardubické krematorium bylo pro návštěvníky otevřené jen 4 hodiny v sobotu odpoledne. Další možnost zkoumat běžně nepřístupná místa budou mít lidé nejspíše opět za rok.

autor: zen
Spustit audio

Související