Z „podzemních katedrál“ měly být garáže. Teď otevírají brněnské vodojemy i živým vysíláním Českého rozhlasu Brno

22. březen 2024

Sehnat vstupenku na prohlídku historických vodojemů na Žlutém kopci je na týdny dopředu malý zázrak. Vypravte se do nich hned první den s rozhlasovým vysíláním a s lidmi, kteří znají jejich taje.

Na Světový den vody (22. března) se veřejnosti otevřely všechny tři historické vodojemy na Žlutém kopci v Brně. Unikátní podzemní prostory, označované pro svou atmosféru „podzemní katedrály“, už lákají i americké filmaře. Ti ale ke slovu přijdou později, ještě před nimi se dovnitř podívají Brňané i turisté.

TIC Brno nabízí vstupenky na volné prohlídky i na komentované procházky s průvodci. Hlavně ty druhé jsou zadané na týdny dopředu a zájem o ně už předčil i vilu Tugendhat. Důvod k návratu mají i lidé, kteří už podzemím prošli, a ty lze počítat na desítky tisíc. K dosavadním dvěma cihlovým vodojemům totiž přibyl ještě třetí, betonový. Je rozdělený na dvě části a nabízí nejdelší ozvěnu ze všech.

Poslechněte si v záznamu vysílání příběhy vodojemů z let 1874, 1894 a 1917 – podrobnosti o osudech prostor, které se na poslední chvíli podařilo zachránit před plánovanou přeměnou na garáže.

K mikrofonu usedl znalec podzemí Aleš Svoboda, ale také lidé, kteří pomáhali s jejich proměnou na netradiční výstavní síně. Do improvizovaného studia s moderátorkou Janou Kobylinskou dorazil architekt David Prudík, vizuální umělec Jiří Suchánek, Michal Okleštěk ze studia VISUALOVE a také ředitelka Turistického informačního centra Jana Janulíková.

Trojice vodojemů na Žlutém kopci

První pochází z roku 1874, je z pálených cihel a typický je zakřivenou podlahou, jakousi protiklenbou stropní části. Čtvercový prostor o hraně 45 metrů má na výšku bezmála sedm metrů. Už o pouhých dvacet let později vyrostl druhý prostor, má betonovou podlahu a z ní se tyčí 70 cihlových pilířů na půdorysu 35 x 55 metrů. Třetí vodojem pochází z roku 1917 a tvoří ho dvě sousedící nádrže, podepírané 87 betonovými pilíři. Vodojemy sloužily až do roku 1997 jako zásobárna nikoli pitné, ale už užitkové vody. Podrobnosti najdete tady.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.