Výzva při malování ornamentů? Vymyslet kompozici, která bude pasovat na konkrétní místo, říká Vladimír Šácha

15. srpen 2023

Malba ornamentů patří k pokladům lidové tvorby na Slovácku. „Ornament byl pro mě od začátku symbolem domova,“ říká maléř a pedagog Vladimír Šácha.

Snahou Vladimíra Šáchy je předávat tuto tradici i mladším generacím. On sám si začal k ornamentu vytvářet vztah díky babičce už jako malý kluk. „Sice nebyla malérečkou, ale malovala si ornament pro sebe, pro radost. Viděl jsem, jak vzniká, jaké se tam používají motivy, a zůstal ve mně ten pocit, že ornament by se měl tvořit pro dobrý pocit.“

Čtěte také

Největší výzvou je pro něj v praxi vymyslet kompozici, která bude pasovat na konkrétní místo. „Malování ornamentů není jenom o tom, že vezmete štětec a potom děláte tu vymalovánku na zdi. Tomu předchází fáze vymýšlení – a to je právě ten kumšt umět ty motivy rozvrhnout, poskládat a umístit na plochu, kde se to maluje.“

Umělá inteligence a ornament

Jak k ornamentu v budoucnu přistoupí mladá generace? Bude se spoléhat na technologie? „Umělá inteligence ještě neumí úplně přesně ten ornament s pevnými pravidly a má se co učit. Nicméně dělá pokroky a do budoucna bude záležet na lidech, kteří si nechávají ornamenty malovat, zda dají přednost osobně vytvořenému ornamentu od konkrétního tvůrce anebo se spolehnou na umělou inteligenci. Nejvíc se bojím ztráty dovednosti člověka tohle vytvořit,“ říká smutně Šácha. Ten se kromě tradičních motivů snaží  obnovovat také staré zapomenuté techniky jako malba do hliněného mazu, vykropování nebo vysypávání pískem.

Vladimír Šácha přinesl do studia malované ornamenty z 30. a 40. let 20. století

Má každý maléř či malérečka svůj osobitý rukopis? Jaký je vlastně původ malovaného ornamentu na Slovácku? A jak vznikaly první symboly v černé kuchyni? A proč dosud nevyšla monografie o ornamentu? Poslechněte si záznam pořadu Apetýt s Vladimírem Šáchou.

autor: Lucie Hostačná
Spustit audio

Související