Výtvarníci na karlovarském Artkontaktu opět tvoří na porcelán

23. srpen 2005

Výtvarníci, kteří přijeli na letošní 6. ročník malířského workshopu s mezinárodní účastí Artkontakt, budou až do konce týdne znovu tvořit na užitkový porcelán. Rozhodli se pro něj po loňském úspěšném setkání, kdy jim porcelán posloužil jako podklad pro ztvárnění svých představ poprvé. Pozvání přijalo osm umělců z Česka, čtyři Němci a dva Švédové.

Ještě před dvěma roky tvořili výtvarníci pod širým nebem. Pak se přestěhovali do několika ateliérů karlovarské průmyslové školy keramické. Té zůstali věrní i letos. Podle Varvary Divišové z karlovarské Asociace výtvarných umělců, mají stále řadu námětů, pro jejichž ztvárnění je porcelán ideální. Využijí hlavně talíře, mísy, šálky či podšálky. Co na nich vznikne, to už je pouze věcí jejich fantazie. Výhodou je, že to, co během dne vytvoří, si sami rovnou vypálí, a dotáhnou tak do finále.

Porcelán

Veškerý porcelán, barvy včetně vypálení, zajistí pořadatelé. Všechna díla, která v rámci Artkontaktu vzniknou, veřejnost uvidí při výstavě v karlovarském muzeu Zlatý klíč. Začne zde 5. října a potrvá do 6. listopadu. Součástí výstavy bude rovněž prezentace volné tvorby účastníků. "Proto je nutné, aby každý přivezl na workshop dvě až tři svá díla už s sebou. K výstavě bude vydán také katalog," dodala Divišová.

Porcelán
autoři: ČTK , Směna ČRo Plzeň
Spustit audio