Výstava na hradu Špilberk ukazuje archeologické nálezy pod elektronovým mikroskopem

Detailní pohled na střepinu bomby nebo starou keltskou sponu nabízí výstava na brněnském hradu Špilberk. Ukazuje snímky archeologických nálezů z Brna zvětšených pod elektronovým mikroskopem.

„Nejstarším z těch předmětů, které jsou zde vyobrazeny, je keltská šatní spona, která byla nalezená v Brně-Chrlicích v jednom z keltských hrobů. Tato spona pochází ze starší doby latenské, to znamená ze 4. století před naším letopočtem,“ vysvětluje archeoložka Zuzana Holubová. Dodává, že díky elektronovému mikroskopu bylo možné na sponě odhalit složení materiálu kovu a také poškození, která nejsou běžným okem viditelná.

Archeoložka Zuzana Holubová

Výstava se ale nezabývá jenom klasickými exponáty, ale dá se zde najít i něco méně tradičního. Jedná se totiž o kousek chleba.

„Ten s největší pravděpodobností pochází z období první světové války, z roku 1917. Je velmi zajímavý svou strukturou, která právě vynikla až pod mikroskopem. V době války byl nedostatek pšeničné mouky a ta se nahrazovala různými bramborami nebo moukou z bukvic a podobně,“ popisuje Holubová.

Detail pozlaceného zakončení opasku z 8.-9. století

Na čtyřech dvoumetrových tabulích jsou vidět obrazy exponátů pod elektronovým mikroskopem, který umí předměty zvětšovat víc než klasický optický mikroskop. Jak takový mikroskop vypadá, popisuje zástupce firmy TESCAN Maroš Karabinoš: „V podstatě je to stůl, na kterém je komora a nad ní elektronový tubus, kde je zdroj a čočky. Připomíná to komín nebo věž.“

V jižním křídle hradu Špilberk si návštěvníci mohou prohlédnout také originály exponátů. Jak dodává Zuzana Holubová: „Je krásně vidět jejich vlastní velikost, která z těch fotografií není úplně patrná.“

Originály exponátů na Špilberku

Na dělovém bastionu na hradu Špilberk potrvá výstava Brněnská historie pod elektronovým mikroskopem do 7. září.

autor: Petr Uhlíř
Spustit audio