Vysokoškolákům přibylo 161 lůžek na koleji

13. září 2005

Novou vysokoškolskou kolej se 161 lůžky otevřela v pondělí 12. září studentům Západočeská univerzita (ZČU). Škola s více než 14.000 studenty tak má nyní k dispozici téměř 2900 vlastních lůžek. Přestavba opuštěného armádního objektu v Plzni na Borech si vyžádala zhruba 42 milionů korun. Poničenou budovu, kterou získala univerzita bezúplatně v roce 1994, financovalo ze tří čtvrtin ministerstvo školství a zbytek hradila škola z fondu reprodukce investičního majetku.

Podle rektora Josefa Průši se jedná o nejvyšší kategorii, kde jsou ale umývárny na chodbě, aby se do objektu vešlo co nejvíce lůžek. Vedoucí ubytovacího úseku Správy kolejí a menz ZČU Jana Rupertová se ale domnívá, že rozdíly mezi ostatními třídami (A až E) nejsou příliš velké. Z toho vychází také cena za ubytování, která se pohybuje od 1800 do 2300 korun a oproti minulému roku se nezmění. Nejvíce stojí jednolůžkové pokoje, kterých má univerzita 31. Většina pokojů je dvoulůžkových, škola nabízí také čtyřlůžkové. Zájem o koleje oproti loňsku neklesl, všechna lůžka jsou rezervována. Studenti chtějí být v prostředí, které dýchá vysokoškolským životem, navíc. pronájem garsoniéry přijde v Plzni na více než 5000 korun. Desítky lůžek se uvolní na koleji 19. září, až někteří studenti, kteří si podali přihlášku na více škol, na ZČU nenastoupí.

Pokoj

Nejvíce lůžek - 722, má areál v Bolevecké ulici, nejblíže středu města, který je v kategorii B. Ve čtvrti Bory, poblíž nového univerzitního areálu Zelený trojúhelník, je vždy po více než 500 lůžkách v ulicích Borská, Máchova a Baarova. ZČU měla loni o 1200 lůžek více, poskytovaných hlavně mimo Plzeň externími ubytovateli. Od září, kdy příspěvky na ubytování nedostává škola, ale přímo student, od těchto smluv odstoupila.

Pokoj

Novinkou kolejního řádu je prodloužení povoleného pobytu návštěv o dvě hodiny do 24:00. Byl to jeden z požadavků studentů na protestním mítinku loni v listopadu.

autoři: ČTK , Směna ČRo Plzeň
Spustit audio