Výlet na moravské Kopanice

20. červenec 2021

Navštivte zvukem písní a slov krajinu moravsko-slovenského pomezí. Redaktorka Anežka Heinzlová natočila momenty současných Kopanic od stolu v malé chaloupce i na toulkách  přírodou. Nebude chybět ohlédnutí za Kopaničárskými slavnostmi, kde byla pokřtěna kniha Janka Rapanta Primáš ze Žítkovéj.

Kopaničářská chalupa na Vyškovci

K silným zážitkům letošních slavností patřilo vystoupení domácích z folklorního souboru Kopaničár. Bylo nádherné vidět primáše Janka Rapanta, který na podzim oslavil osmdesátku, s jakou chutí, vervou a gestickým doprovodem zpívá sadu svých oblíbených písniček. Pohled na kopanické kroje patří k těm nejestetičtějším zážitkům a když se jeho nositelé roztočí v rytmu hrozenské či čardáše, mrazí na zádech.

Kopaničárské slavnosti byly pěknou příležitostí k pokřtění knihy vzpominek Jana Rapanta. Knížka Primáš ze Žítkovej vznikla k 80. jubileu zasloužilého hudce, primáše, vedoucího souboru Kopaničár, pedagoga a kopanické osobnosti. Publikace je bohatá nejen na vzpomínky, ale pyšní se krásnou výtvarnou úpravou Jana Karlíka – najdete v ní dobové fotografie, přetisky písniček, zpracování do podoby milého ohmataného zápisníčku, popisky, kresby a vystřihovánky.

Z knihy Primáš ze Žítkovéj Janka Rapanta

Po vystoupení se v šatně souboru Jan Rapant rozvyprávěl a zavzpomínal na leccos ze svého dětství a mládí, jak si můžete poslechnout v pořadu Na pěknú notečku, kde zazní také hudba Gajdošů z Kopanic, FS Kopaničár, ŽS Čečera a LH Metošé.

Spustit audio

Související