Vykrást a zavézt odpadky. Garáže ve Svítkově se mění v černé skládky

8. červen 2017

Rozbité dveře, parkovací stání plná odpadků, bezdomovci, tak to vypadá v garážové kolonii v pardubickém Svítkově nedaleko plochodrážního stadionu. Zděná stání se často stávají terčem zlodějů nebo sběračů kovů. Na úklid černých skládek navíc městský obvod ročně vynakládá desetitisíce korun.

„Já jsem tam měl dvě garáže, jednu plechovou a jednu zděnou, vykradli obě dvě,“ popisuje své zkušenosti s vlastnictvím garáže v pardubickém Svítkově pan Pavel.

Že jsou parkovací místa častým terčem zlodějů, potvrzuje i tajemník úřadu pardubického šestého obvodu Aleš Herák: „Problém je to velký, protože ve své podstatě osoby, které tam nemají co dělat, kradou, vlamují se do těch garáží. Lidi s tím pak mají problémy, stěžují si tady u nás.“

Zloději i černé skládky

Garáží je u plochodrážního stadionu asi 600, zhruba o třetinu z nich se nikdo nestará. Pan Pavel situaci vyřešil po svém. Na vrata svého stání umístil cedulku, na které případného zloděje žádá, aby nepoškozoval zámky ani dveře, pokud chce vědět, co je uvnitř, ať mu zavolá na uvedené číslo. A čas od času se prý někdo ozve.

Jenomže to je jen jeden případ. V některých garážích a jejich okolí vznikají černé skládky. Jejich odstraňování stojí radnici desetitisíce korun ročně.

V některých garážích se zabydleli bezdomovci

„Snažíme se, aby ten prostor byl nějakým způsobem funkční, takže nás to stojí ročně několik desítek tisíc korun. Ty garáže jsou soukromých osob a je to problematické. Dneska víme, že když ty osoby oslovíme, tak se nám ozve jedna třetina. Spousta lidí ani neví, že tam tu garáž vlastní, mají to z dědictví nebo podobným způsobem nabyté. My jsme řešili několik případů, že tam docházelo k trestné činnosti, ani tak se majitelé neozvali,“ říká Aleš Herák.

Z pohledu městské policie se o problematickou lokalitu nejedná, potvrzuje to velitelka strážníků z pardubické Dukly Leona Barešová: „Naše obvodní oddělení včetně asistentky prevence kriminality zde provádí pravidelné kontroly a hlavně v těch časech, kdy nás tu lidi nemohou vidět z důvodů, že se tady bezdomovci stahují hlavně ve večerních hodinách. Ty kontroly z naší strany jsou prováděny. V každém případě v této lokalitě my žádný větší problém neevidujeme. Je to standardní věc, se kterou se potkávají ve všech městech.“

Malá radnice ze Svítkova už zkoušela majitele garáží kontaktovat a situaci řešit, zatím pokaždé ale neúspěšně.

autor: zen
Spustit audio