Výborný pryč, Havlík má novou pozici. Voliči rozdali v komunálních volbách různé karty

7. říjen 2018 06:00

V pořadí osmé komunální volby v novodobé historii České republiky jsou minulostí. Na mnoha místech skončily překvapením. Příkladem je krajská Jihlava a Žďár nad Sázavou.

V Jihlavě se do zastupitelstva vůbec nedostal někdejší primátor, tehdy ještě za ODS, a dosluhující námětek primátora Vratislav Výborný. Voliči svým preferenčními hlasy upřednostnili krajského politika Martina Hyského a také primátora Rudolfa Chloupka.

Vítězem voleb je hnutí ANO. Jednička na kandidátce Radek Popelka chce o případné budoucí koalici vyjednávat následovně: „Naše preference je začít pracovat s ODS, protože si myslíme, že tam je nějaká stabilita. Druhé na pásce je Fórum Jihlava, což je pro nás překvapení a budeme muset jednat i s tímto hráčem,“ uvedl lídr Popelka.

Žďár nad Sázavou

Ve Žďáře volby skončily vítězstvím uskupení Žďár – živé město. Do zastupitelstva se dostal i stávající tajemník radnice Jan Havlík. Podle platných norem, ale nemůže zastávat tyto dvě funkce zároveň. „Jistá je jedna věc. V případě, že by pokračovala stávající koalice, tak už je to jen otázka času, kdy odejdu.“

Konzervativní voliči

Při pohledu na výsledky voleb v Havlíčkově Brodě, Humpolci a kupříkladu Pelhřimově se zdá, že tamní voliči jsou patrně konzervativní. Ve všech třech městech je vítězem voleb ODS a tato strana tam slušných výsledků dosahovala i při minulých volbách.

Třebíč

V Třebíči je absolutním vítězem voleb, co do počtu preferenčních hlasů, Jaromír Barák z uskupení Třebíč Občanům! Sám řekl, že budou usilovat o post starosty. Chce ale hledat shodu na programu. „Chceme, chtěli jsme, aby se změnil územní plán, co se týká obchvatu Třebíče. Víme, s kým bychom se byli schopni shodnout.“

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio