Voda v Luhačovicích a ve Všemině vykazuje ve zvýšené míře krátkodobé indikátory fekálního znečištění

27. červen 2019 14:47

Zda je koupání v obou zmíněných přehradách bezpečné, či nikoliv, by měli hygienici zjistit z nových odběrů, které mají naplánované na pondělí. V ostatních přírodních koupalištích ve Zlínském kraji je voda vhodná ke koupání.

Voda v nádržích Luhačovice a Všemina na Zlínsku vykazuje krátkodobé mikrobiologické znečištění. Vyplývá to z měření, která tento týden dělali hygienici, ani na jednom z míst ale koupání nezakázali. „Ve vodě byly ve zvýšené míře zjištěny indikátory fekálního znečištění,“ řekla dnes Jeanette Horčicová z hygienické stanice Zlínského kraje.

Zda je koupání v obou zmíněných přehradách bezpečné, či nikoliv, by měli hygienici zjistit z nových odběrů, které mají naplánované na pondělí. Závadnost vody mohly podle Horčicové způsobit srážky v minulém týdnu. "Při požití takto znečištěné vody může dojít například k zažívacím potížím," uvedla Horčicová.

Mírně zhoršené vlastnosti má voda na Pahrbku, slepém rameni řeky Moravy u Napajedel na Zlínsku. Kvůli zvýšenému množství chlorofylu má nižší průhlednost.
Jeanette Horčicová, KHS Zlínského kraje

Voda v ostatních přírodních koupalištích ve Zlínském kraji, která hygienici sledují, je vhodná ke koupání. Zcela bez závad je ve štěrkovišti v Novém Hrozenkově a v přehradě Horní Bečva na Vsetínsku, na Šterkáči v Otrokovicích na Zlínsku a v přírodním koupališti Albatros v Ostrožské Nové Vsi na Uherskohradišťsku.

"Mírně zhoršené vlastnosti má voda na Pahrbku, slepém rameni řeky Moravy u Napajedel na Zlínsku. Kvůli zvýšenému množství chlorofylu má nižší průhlednost," řekla Horčicová. Po koupání na Pahrbku je proto podle hygieniků vhodné se osprchovat, stejně jako v případě koupání v přehradě Bystřička na Vsetínsku. I tam má voda mírně zhoršené vlastnosti.

Stejně jako loni, také letos kontrolují hygienici ve Zlínském kraji osm přírodních koupališť. Znovu budou zveřejňovat i výsledky měření majitelů přírodních koupacích biotopů v Honěticích na Kroměřížsku, Prostřední Bečvě na Vsetínsku a Modré na Uherskohradišťsku. Informace o kvalitě vody jsou k dispozici na webu krajské hygienické stanice.

zdroj: ČTK
Spustit audio