Vlhký čokoládový dort bez mouky

Tento týden potěšíme v Apetýtu ty z vás, kteří si při vaření a pečení nejraději vystačí s minimem surovin. Zuzana Plíšková si totiž dala za cíl vejít se při výběru receptů do pouhých pěti surovin. Většinu z nich navíc jistě máte doma a dnešní čokoládový dort bude navíc úplně bez mouky.

Budete potřebovat:

350 g kvalitní hořké čokolády
5 vajec o pokojové teplotě
100 g krupicového cukru
170 g másla
špetka vinného kamene (nebo soli)

Postup:

1. Žloutky oddělíme od bílků. Čokoládu s máslem rozpustíme ve vodní lázni.

2. Jakmile je směs lesklá a hladká, odstavíme z vodní lázně a necháme povychladnout.

3. V míse důkladně vyšleháme žloutky do světlé pěny a poté postupně zašleháme čokoládu.

4. Ve druhé míse šleháme bílky s cukrem a špetkou vinného kamene, dokud nevznikne sníh a cukr se úplně nerozpustí.

5. Bílkový sníh po lžících vmícháme do žloutků s čokoládou.

6. Těsto rozprostřeme do vymazané formy a pečeme v troubě vyhřáté na 175 stupňů asi 35-40 minut.

7. Necháme vychladnout a podáváme se šlehačkou a moučkovým cukrem.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.