Vlčnovem prošla Jízda králů. Družina doprovodila malého krále, letos desetiletého Davida Chaloupku

Tradiční akci letos opět navštívily tisíce lidí. Půlroční přípravy velké folklorní slavnosti završil průvod Vlčnovem v čele s novým králem v doprovodu legrútů.

Vlčnovem na Uherskohradišťsku v neděli prošla tradiční Jízda králů. Od roku 2011 je zapsaná na seznam světového nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Družina doprovodila malého krále, letos desetiletého Davida Chaloupku. Seděl celou dobu na koni, v ústech svíral růži, oblečený byl do ženského kroje.

„Na krála, matičko! Na krála,“ zněly Vlčnovem tradiční vyvolávky královy družiny. Tu tvoří legrúti, tedy chlapci kdysi odvádění na vojnu. Letos ročník 2001. „My jsme dostali velký papír, kde máme nějaký základ, přibližně dva papíry vyvolávek. Ale většinou si vymýšlíme vlastní, co nás napadne. Když prostě někdo jede, vidí někoho známého, tak si třeba něco vymyslí a vyvolá to na něj,“ vysvětlil Adam Pavelčík, jeden z osmi letošních legrútů. Slabší ročník, co do počtu družiny.

Koně v průvodu jsou bohatě zdobeni

Ta má svou roli, kterou vysvětlil pro Český rozhlas Zlín Libor Bařina, další z legrútů. „Máme za každou cenu chránit krále a vybírat na něho,“ popsal. Nejrušněji bylo v domě letošního krále Davida Chaloupky. Desetiletého chlapce museli nastrojit do ženského kroje, zahalit a dát do úst růži. Před samotnou jízdou prozradil, že na koni nebude sedět poprvé. „Jezdil jsem už na táborech,“ uvedl. Prozradil, že má také řadu koníčků. „Hraju fotbal a dívám se na hokej,“ vyjmenoval.

Vlčnovská jízda králů je typická i tím, že koně jedou s vodiči. Na syna a jeho koníka osobně dohlédl jeho otec Petr. Nikdy sám vodiče nedělal, a tak si před jízdou i zažertoval. „Kůň ví, kudy má jít. Tak snad mě někam dovede,“ pousmál se. Nádherně nazdobený králův kůň budil obdiv všech návštěvníků. Když rodina zjistí, že má doma krále, začínají několikaměsíční přípravy. „Celého půl roku. V podstatě od té doby, co jsme se dozvěděli, že Davča bude králem, tak už začaly přípravy,“ popsala matka letošního krále Irena Chaloupková.

Letošní král David Chaloupka

Den D – samotná jízda králů – radost i stres pro Davida i jeho rodinu. „Vstávali jsme po páté, kolem půl šesté. Máme mnoho vdolečků, slivovice, ale to není podstatné. Hlavně, když budou všichni spokojeni,“ doplnila Chaloupková.

Jízda králů má původ ještě v pohanské době, kdy mezi sebou chlapci soutěžili při vyhánění dobytka, ten nejlepší byl králem. Druhý původ tradice vidí etnografové v útěku uherského krále Matyáše Korvína před Jiřím z Poděbrad. Aby se neprozradil svým vzhledem a mluvou, oblékl se do ženského kroje a do úst si vložil růži.

autor: pes
Spustit audio