Víte, co to po krkonošsku znamená „kroužiť a klestiť" zélí?
S podzimem se na Vysocku a v několika vesničkách kolem, začínají u stodol vršit hromady fialového listí.
V plném proudu je sklizeň a zpracování vysockého zelí.
Nikde jinde tenhle jedinečný druh s ostře špičatými hlávkami a ostrou chutí nenajdete!
Dokonce i pokusy s pěstováním v jiných lokalitách byly neúspěšné.
Prý za to může hlavně vítr, který formuje hlávky a může i za křehkost listů.
Vysocké zelí nakládají podle různých receptů, redaktorka Eliška Pilařová zašla k Malíkovým do Helkovic, kde se kroužilo i ochutnávalo jak zelí červené, tak bílé…
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Prezident Kaderka opustil vazbu. Nervózní zaměstnanci tenisového svazu netuší, co je čeká
-
Zažili jsme i případ, kdy šikana na pracovišti skončila smrtí. Řešení chce velkou odvahu, říkají odborníci
-
‚S Dostym uděláme zlato.‘ Fanoušci po skalpu Američanů velebí českého gólmana a Gudase
-
‚Nikdy to nepřebolí.‘ Matka jí zemřela tři dny po konfliktu s cyklistou, muž má dostat podmínku