VIDEO: Vzpomínka na Rání, druhého nejstaršího slona v Čechách. Liberecká zoo ji musela nechat uspat

27. duben 2021 12:14

Rání bylo 58 let a v liberecké zoo žila od roku 1967. Byla tak jejím nejstarším obyvatelem a zároveň druhým nejstarším slonem v Čechách. Zoo Liberec se samicí slona indického rozloučila v pondělí 26. dubna 2021. Z důvodu vážných zdravotních problémů spojených s nadprůměrně vysokým věkem se zoologové a veterináři rozhodli přistoupit k jejímu utracení.

Čtěte také

Vzhledem k vysokému věku a fyziologickému opotřebení zubů slonice špatně využívala potravu a v posledních dnech se potýkala s vážnými zdravotními problémy trávicího traktu. I přes opakovanou medikaci a intenzivní péči se odborníkům nedařilo negativní vývoj jejího zdravotního stavu zvrátit.

„Samice před šesti dny kompletně přestala přijímat potravu a defekovat, což vedlo ke komplikované kolice a postupnému vyčerpání celého organismu. Její stav už nešlo stabilizovat, a proto jsme se rozhodli přistoupit k uspání zvířete,“ říká zoolog Luboš Melichar. Rání se díky důkladné péči libereckých chovatelů dožila úctyhodných 58 let a do posledních dní byla ve skvělé fyzické kondici. Se svým věkem zároveň byla druhým nejstarším slonem chovaným v českých zoologických zahradách.

Rok 1967. První krůčky Rání po liberecké zoo

Rání přicestovala do Zoo Liberec v roce 1967 z indické Kalkaty jako čtyřleté slůně a v Liberci tak strávila naprostou většinu svého života. Posledních 7 let ji v pavilonu dělala společnost sloní samice Bala, se kterou tvořily stabilní dvojici. Bala, kterou pro její problematičtější povahu není možné začlenit mezi větší chovné stádo, zatím v liberecké zoo zůstane. O jejím dalším osudu pak rozhodnou zoologové ve spolupráci s evropským koordinátorem chovu.

autor: reČRoL | zdroj: Zoo Liberec
Spustit audio

Související