VIDEO: Unikátní spojení cimbálové muziky a filharmonie. Poslechněte si koncert Harafica Symphonic

4. duben 2021

Přinášíme vám velikonoční hudební nadílku a zveme vás na koncert, který spojuje lidovou a symfonickou hudbu. Souzvuk Cimbálové muziky Harafica a Janáčkovy filharmonie Ostrava je zárukou příjemného zážitku.

Členové Janáčkovy filharmonie Ostrava, cimbálové muziky Harafica z Uherského Hradiště a pěvečtí sólisté Kristýna Daňhelová a Tomáš Koláček. Všichni na jednom pódiu pod taktovkou dirigenta Roberta Kružíka.

Janáčkova filharmonie Ostrava

Přesně tato muzikantská sestava se v loňském roce postavila za mikrofony a vzniklo CD Harafica Symphonic – projekt z autorské dílny cimbalisty a uměleckého vedoucího CM Harafica Petra Gablase. Snoubí v sobě originalitu a zvuk cimbálové muziky Harafica s velkým symfonickým orchestrem. Máte jedinečnou příležitst vychutnat si tuto sestavu v koncertním provedení.

Hudební inspirace

Petr Gablas se při tvorbě díla inspiroval lidovou poezií, když zpracoval texty a melodie ze sbírek písní Františka Sušila, Františka Bartoše a dalších významných sběratelů lidových písní z moravských a slovenských regionů.

Inspiraci rovněž našel u významných hudebních skladatelů, kteří vycházeli z lidové hudby. Například v pásmu „Janáčkování“ kombinuje Gablas některé části ze Suity pro smyčce od Leoše Janáčka s vlastními rustikálnějšími úpravami lidových písní, jež slavný skladatel sesbíral na moravsko-slovenském pomezí.

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.