VIDEO: Skupina Cimballica na živú notečku

24. říjen 2017
Na moravskou notu

Poslední letošní koncert Na živú notečku byl mimořádný. Ve foyer budovy Českého rozhlasu Brno vystoupila kapela Cimballica, která rozhodně není typickou cimbálovou muzikou.

Po celý rok, měsíc co měsíc, vás poslední středu v měsíci zveme na živý koncertní speciál pořadu Na moravskou notu. Živú notečku nepokazilo počasí, svátky ani prázdniny. A nepřipravili jsme vás o ni ani v týdnu mezi Štědrým dnem a Silvestrem.

Letošní poslední koncert se odehrál ve foyer budovy na Beethovenově 4 v Brně a hostem byla jako tradičně mladá cimbálová muzika. Jak už její název napovídá, není natolik spjatá s folklórem, jako tomu bylo u ostatních účinkujících kapel.

Hudební seskupení Cimballica se totiž za cimbálovou muziku ani neoznačuje, i když složení nástrojů by tomuto názvu odpovídalo, byť je rozšířené o violoncello.

Přestože se kapela folklóru v žádném případě nebrání a v době jejího vzniku tvořily lidové písně hlavní repertoár, hlavním těžištěm jejího zájmu jsou populární a filmové melodie v nových aranžích. Jejich autorem je zakladatel a první houslista Filip Prechtl.

Kapela sama svůj záběr definuje takto: „Originální díla, odvážné aranže, neobvyklé hudební kombinace, nový image a netradiční pojetí vážné hudby, folkloru a filmové hudby.“

Jaká byla ve středu na koncertu atmosféra se můžete přesvědčit na vlastní oči a uši ve videu na YouTube. A těšit se můžete na pokračování oblíbeného cyklu v roce 2017.

Na živú notečku je koncertní speciál pořadu Na moravskou notu věnovaný mladým kapelám i zpěvákům.

autor: ska