Veřejnost může obědvat ve vysokoškolských menzách

15. září 2005

Obě vysokoškolské menzy v Plzni jsou od 1. září poprvé otevřeny pro veřejnost. V jídelnách v Kollárově ulici v centru města i v novém univerzitním areálu na Borských polích už začali obědvat zaměstnanci okolních firem. Škola zvažuje podobné využití kolejí. Strávníky z řad nestudentů mají menzy i v jiných městech.

Ředitelka Správy kolejí a menz Západočeské univerzity (ZČU) Blanka Frejlachová konstatovala, že je třeba se uživit. Průměrný počet obědů byl loni v Kollárově ulici, kde je otevřeno denně od 10:30 do 14:30, zhruba 1500, na Borských polích kde je otevírací doba o půlhodinu delší, to bylo 500 až 600. V Kollárově ulici uprostřed města je u stolů 331 míst. V novém areálu v Univerzitní ulici, poblíž průmyslové zóny Borská pole s 8500 zaměstnanců, je jich 350.

Jídelna

Jídelny berou dva druhy stravenek - Sodexho Pass a Le Cheque Dejeuner. A vrací na ně do pěti korun jako v obchodech. Studenti platí díky státním dotacím pouze cenu surovin, což bylo loni 23 až 24 korun. Mělo by to zůstat také v letos.

ZČU zvažuje, že by veřejnosti nabídla i kapacity na svých kolejích, pokud zde zbudou volná místa, ale prioritní je ubytování studentů. Zatím je v Plzni, kde na ZČU studuje téměř 14.000 studentů, všech 2853 lůžek plně obsazených. Po 19. září, kdy začíná nový akademický rok, se další místa uvolní. Řada studentů, kteří se hlásili na více škol, do Plzně nenastoupí, ale nahradí je neuspokojení zájemci. Fakt, že studenti budou od nového akademického roku dostávat dotace na ubytování přímo na svůj účet zřejmě zájem o koleje nesníží.

Jídelna
autoři: ČTK , Směna ČRo Plzeň
Spustit audio