Vepřové řízky naruby
Naším filmovým tipem je dnes rodinná komedie Jak vytrhnout velrybě stoličku v režii Marie Poledňáková.
Představitel malého Vaška (Tomáš Holý) ve filmu předvádí mnohé dovednosti, jednou z nich je také příprava řízků. A tak v dnešních apetýtových receptech přidáme tip na Vepřové řízky naruby
Budete potřebovat:
- 4 plátky vepřové kotlety (například krkovička, nebo kuřecí řízky)
- 10 dkg anglické slaniny
- 1 cibule
- 1 čerstvá paprika
- pepř, sůl
- česnek podle potřeby
- olej
- strouhanka
- vejce
Postup:
- Maso naklepeme, ochutíme solí, pepřem a také potřeme lisovaným (nebo i granulovaným) česnekem.
- Poté řízky obalíme ve strouhance a následně v rozšlehaném vejci.
- Zprudka opečeme na rozpáleném oleji.
- Naskládáme do zapékací mísy a mírně podlijeme olejem.
- Na jednotlivé řízky dáváme plátky slaniny, kolečka cibule a papriky.
- Pečeme asi třičtvrtě hodiny.
- Jako příloha se hodí brambory nebo i salát.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.